AYAM MAHARANI / MAHARANI CHICKEN
.... السلام عليكم
Marvellous...!!
AYAM MAHARANI
recipe by Asmah Laili
source : Treat & Trick
tested : Iza Akma SSK
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
garam
10 biji cili hijau
5 biji cili merah
1 biji tomato ~ buah tomato ni iza cincang jer
2 sudu makan tomato puree
1 inci halia
8 ulas bawang putih
2 sudu makan rata rempah kari daging
1 sudu kecil garam masala ~ iza buh 2 sudu kecil
1/4 cawan santan kotak
1 cawan air
10 biji kacang gajus
1 inci kayu manis
5 biji buah pelaga
½ cawan daun pudina
½ cawan daun ketumbar
garam
secukupnya minyak untuk menumis
** iza tambah 2 sudu kecil gula perang dan gula pasir secukup rasa
sedikit daun ketumbar
Panaskan minyak dan tumis daun bay, kayu manis dan pelaga hingga wangi.
Masukkan bahan kisar A dan tumis hingga hampir garing dan naik bau.
Tuangkan campuran bahan kisar B, daun pudina, daun ketumbar dan garam. Kacau rata dan biarkan mendidih. Tambah air jika terlalu kering.
Masukkan ayam, gaul rata dan masak dengan api yang perlahan hingga ayam empok dan naik minyak.
Padam api dan tabur daun ketumbar dengan bawang goreng (ramas sebelum ditabur). Jangan digaul. Kacau rata sebelum dihidang.
recipe by Asmah Laili
source : Treat & Trick
tested : Iza Akma SSK
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam – potong kecil, cuci dan toskan hingga kering1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
garam
Bahan Kisar A :
5 biji bawang besar10 biji cili hijau
5 biji cili merah
1 biji tomato ~ buah tomato ni iza cincang jer
2 sudu makan tomato puree
1 inci halia
8 ulas bawang putih
2 sudu makan rata rempah kari daging
1 sudu kecil garam masala ~ iza buh 2 sudu kecil
Bahan Kisar B :
1/4 cawan yogurt1/4 cawan santan kotak
1 cawan air
10 biji kacang gajus
Bahan C :
2 helai daun bay1 inci kayu manis
5 biji buah pelaga
½ cawan daun pudina
½ cawan daun ketumbar
garam
secukupnya minyak untuk menumis
** iza tambah 2 sudu kecil gula perang dan gula pasir secukup rasa
Bahan Hiasan @ Tabur :
segenggam bawang gorengsedikit daun ketumbar
Caranya :
Ayam digaul dengan kunyit, lada hitam dan garam dan digoreng. Angkat dan ketepikan.Panaskan minyak dan tumis daun bay, kayu manis dan pelaga hingga wangi.
Masukkan bahan kisar A dan tumis hingga hampir garing dan naik bau.
Tuangkan campuran bahan kisar B, daun pudina, daun ketumbar dan garam. Kacau rata dan biarkan mendidih. Tambah air jika terlalu kering.
Masukkan ayam, gaul rata dan masak dengan api yang perlahan hingga ayam empok dan naik minyak.
Padam api dan tabur daun ketumbar dengan bawang goreng (ramas sebelum ditabur). Jangan digaul. Kacau rata sebelum dihidang.
3 comments:
Salam kak iza.. wahh.. masakan fushion betul nih.. ala2 india pun ada gak, tp masuk bay leaf tuu. nmpk pun tau sedap.
alahai sedap n mnariknya tgk ayam maharani tu..
Terliur kak tengok, resipi Mami ini memamng sedap, terima kasih sudi mencuba ya....
Post a Comment