CONFETTI RICE PILAF
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Hari ini sudah masuk 12 Syaaban 1435H, bulan kedua penuh keberkatan selepas Rejab. Alhamdulillah.....
Mengikut taqwim Islam 1435H (2014) tak sampai tiga minggu lagi kita semua umat Islam akan menyambut tibanya bulan Ramadan Al-Kareem, bulan rahmat dan barakah yang ditunggu-tunggu oleh kita semua selepas setahun menghilang. In shaa Allah.....
Dalam keterujaan menyambut kedatangan Ramadan tak lama lagi, jangan pula kita lupa akan kelebihan yang terkandung dalam bulan Syaaban ini iaitu pada malam keagungannya, malam Nisfu Syaaban; selepas malam keagungannya Rejab, malam Israk Mikraj yang telah dilewati.
Fadhilat Malam Nisfu Syaaban
Dari Saiyidina Ali r.a, dari Nabi saw bersabda:
Apabila Malam Nisfu Sya'ban maka beribadahlah
kamu pada malamnya dan puasalah pada harinya,
sesungguhnya Allah Taala (MalaikatNya) turun
padanya waktu Maghrib hingga kelangit dunia dan bertanya:
Tiadakah ada yang mahu meminta ampun agar
Aku ampunkannya, Tidakkah ada yang mahu
meminta rezeki agar Aku rezekikan dia,
Tiadakah ada yang terkena Bala bermohon,
agar Aku selamatkan dia. Tiadakah..... Tiadakah.....
sehinggalah terbit fajar.
(Hadith Riwayat Ibnu Majah)
Bersamalah kita gunakan peluang yang ada ini dengan perbanyakkan amalan selain amalan-amalan sunat sementara hela nafas masih Allah pinjamkan. Rebutlah..... kerana kita tidak tahu masih adakah hari esok akan menyapa kita.
Seperti yang dijanjikan, harini saya masukkan satu lagi resipi yang termuat dalam Aroma lalu. Kali ini resipi nasi berperisa yang mana boleh dipadankan dengan lauk-pauk sesuai selera anda. Jomm intai resipi...
CONFETTI RICE PILAF
by Iza Akma SSK
source rcp ~ JC
2 kiub pati ayam
2 sudu teh Garlic Salt
2 sudu kecil Lemon Pepper Seasoning
1 labu bawang besar | cincang
6 ulas bawang putih | cincang
4 cawan air
1 batang lobak merah | potong dadu
1/2 cawan lada benggala merah yang didadu
1/2 cawan lada benggala hijau yang didadu
1 cawan lada benggala kuning yang didadu
1 pokok daun bawang | hiris
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
Panaskan mentega & minyak. Tumis bawang besar dan putih.
Dah agak layu dan naik baunya, masukkan bahan sayuran yang didadu, kacau rata. Kemudian masukkan pati ayam dan lemon pepper seasoning, kacau rata.
Masukkan beras dan kacau hingga serata sekejap kemudian terus masukkan air dengan garam. Tanaklah seperti biasa.
Bila dah masak bolehlah taburkan hirisan daun bawang dan peroikan dengan garfu.
Sajikan bersama lauk kesukaan.
- Lemon Pepper Seasoning boleh didapati di pasaraya. Atau boleh dibuat sendiri dengan campuran 1/2 tsp lemon zest + 1/4 tsp ground black pepper + 1/4 tsp onion powder.
- Garlic Salt juga boleh dibuat sendiri dengan campuran 1/2 tsp garlic powder + 1/2 tsp salt.
by Iza Akma SSK
source rcp ~ JC
Bahan-Bahan :
4 cawan beras basmathi2 kiub pati ayam
2 sudu teh Garlic Salt
2 sudu kecil Lemon Pepper Seasoning
1 labu bawang besar | cincang
6 ulas bawang putih | cincang
4 cawan air
1 batang lobak merah | potong dadu
1/2 cawan lada benggala merah yang didadu
1/2 cawan lada benggala hijau yang didadu
1 cawan lada benggala kuning yang didadu
1 pokok daun bawang | hiris
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
Caranya :
Rendam beras anggaran 20 minit, basuh dan toskan.Panaskan mentega & minyak. Tumis bawang besar dan putih.
Dah agak layu dan naik baunya, masukkan bahan sayuran yang didadu, kacau rata. Kemudian masukkan pati ayam dan lemon pepper seasoning, kacau rata.
Masukkan beras dan kacau hingga serata sekejap kemudian terus masukkan air dengan garam. Tanaklah seperti biasa.
Bila dah masak bolehlah taburkan hirisan daun bawang dan peroikan dengan garfu.
Sajikan bersama lauk kesukaan.
Note:
- Boleh juga guna rice cooker. Lepas tumis semua curahkan saja ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa.- Lemon Pepper Seasoning boleh didapati di pasaraya. Atau boleh dibuat sendiri dengan campuran 1/2 tsp lemon zest + 1/4 tsp ground black pepper + 1/4 tsp onion powder.
- Garlic Salt juga boleh dibuat sendiri dengan campuran 1/2 tsp garlic powder + 1/2 tsp salt.
1 comment:
Mengancam....
Post a Comment