DALCA ISTIMEWA ALA MAGHRIBI
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi Syaaban akan berangkat pergi dan jirannya, Ramadhan Kareem akan datang berkunjung membawa Rezeki, Rahmat, Keampunan dan Barakah.
Hargai kunjungannya, semoga kita semua beroleh kemenangan, keberkatan dan bersyukur....
In shaa Allah, Aminn.....
Dalca ni ada sedikit kelainan daripada dalca yang selalu saya masak.
Kelainannya pada kacang dhal. Biasanya kalau buat dalca, kacang dhal tu saya rebus hingga lembut dan masukkan macam tu aje dalam. Tapi yang ini menggunakan campuran dhal rebus dengan dhal kisar. Itu yang buatkan hati teruja untuk mencuba.
Menurut Azlina, lebih sedap jika guna daging kambing tapi sebab allergic kambing saya guna daging lembu. Tak perlu kata apa-apa lagi, jomm semak resipi.....
DALCA ISTIMEWA ALA MAGHRIBI
by IzaAkma SSK
source rcp ~ Azlina @ Terminal Hijrah
2 cawan kacang dhal | direbus hingga lembut
3 tangkai daun kari
1 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar serbuk ketumbar
3 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
5 biji buah tomato | dibelah 2
2 bji terung bulat | dibelah 8
1 batang lobak merah | potong memanjang
3 biji ubi kentang | dibelah 4
10 batang kacang panjang | dipotong 1 inci
1 biji capsicum hijau | dipotong kecil
4 biji cili hijau | dibelah tengah
2 keping asam gelugor
1-2 cawan santan sederhana pekat
Rempah tumis 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & cengkih)
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
3 ulas bawang putih
1 inci halia
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia (sy guna 1 inci)
Panaskan minyak. Tumiskan rempah 4 sekawan, bahan hiris & daun kari sehingga kekuningan
Sementara itu, satukan bahan kisar, serbuk cili, ketumbar, rempah kari, jintan manis & jintan putih. Campurkan sedikit air, gaulkan sehingga jadi pes.
Masukkan pes tersebut ke dalam tumisan, kacau-kacaukan biar sebati dan tunggu hingga agak garing sedikit
Masukkan kacang dhal rebus dan yang dikisar diikuti dengan daging, kacau hingga sebati dengan rempahnya
Masukkan buah tomato dan 1 cawan air. Tutup periuk dan biarkan mereneh sehingga daging empuk.
Masukkan santan, cili hijau & capsicum, kacau lagi, biarkan ia mendidih
Setelah itu, masukkan sayur-sayuran, yang keras dahulu baru dimasukkan sayuran yang lembut pula
Masukkan asam gelugur, garam & gula. Apabila semua bahan sudah sebati masaknya tutup api & sedia untuk dihidangkan.
by IzaAkma SSK
source rcp ~ Azlina @ Terminal Hijrah
Bahan-Bahan :
1.5 kg daging kambing/lembu2 cawan kacang dhal | direbus hingga lembut
3 tangkai daun kari
1 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar serbuk ketumbar
3 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
5 biji buah tomato | dibelah 2
2 bji terung bulat | dibelah 8
1 batang lobak merah | potong memanjang
3 biji ubi kentang | dibelah 4
10 batang kacang panjang | dipotong 1 inci
1 biji capsicum hijau | dipotong kecil
4 biji cili hijau | dibelah tengah
2 keping asam gelugor
1-2 cawan santan sederhana pekat
Rempah tumis 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & cengkih)
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Bahan Hiris :
5 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan Kisar :
2 labu bawang besar6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia (sy guna 1 inci)
Caranya :
Ambil 1/2 bahagian kacang dhal yang telah direbus, kisar hingga hancur.Panaskan minyak. Tumiskan rempah 4 sekawan, bahan hiris & daun kari sehingga kekuningan
Sementara itu, satukan bahan kisar, serbuk cili, ketumbar, rempah kari, jintan manis & jintan putih. Campurkan sedikit air, gaulkan sehingga jadi pes.
Masukkan pes tersebut ke dalam tumisan, kacau-kacaukan biar sebati dan tunggu hingga agak garing sedikit
Masukkan kacang dhal rebus dan yang dikisar diikuti dengan daging, kacau hingga sebati dengan rempahnya
Masukkan buah tomato dan 1 cawan air. Tutup periuk dan biarkan mereneh sehingga daging empuk.
Masukkan santan, cili hijau & capsicum, kacau lagi, biarkan ia mendidih
Setelah itu, masukkan sayur-sayuran, yang keras dahulu baru dimasukkan sayuran yang lembut pula
Masukkan asam gelugur, garam & gula. Apabila semua bahan sudah sebati masaknya tutup api & sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment