TUMIS LENGKUAS TEMPE & UDANG
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Tak rajin memikir nak masak apa.
Ambil aje resipi yang dah ada dalam dapur maya ni.
Ubahsuai sikit, tambah ikut citarasa......dah siap.....
Resipi di bawah setelah diolah.
Resipi asal boleh lihat di SINI.
Yang ni shoot live terus ke dalam periuk..... |
TUMIS LENGKUAS TEMPE & UDANG
by IzaAkma SSK
1 biji cili merah
1 cawan santan pekat
1 cawan air
Kacang panjang
Udang segar
Sedikit minyak untuk menumis
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
5 biji cili merah
1 inci lengkuas
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk, sehingga pecah minyak.
Masukkan tempe yang dipotong serong dan kacau. Masukkan air dan gaul lagi.
Setelah hampir separuh masak, masukkan santan dan masukkan pula kacang panjang yang dihiris serta udang.
Masukkan garam secukup rasa dan masukkan cili merah yang dihiris serong.
Gaul sebati dan perasakan. Masak hingga mendidih. Setelah siap matikan api dan bolehlah dihidangkan.
by IzaAkma SSK
Bahan-Bahan :
4 keping tempe1 biji cili merah
1 cawan santan pekat
1 cawan air
Kacang panjang
Udang segar
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan Tumbuk :
1/2 cawan ikan bilis3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
5 biji cili merah
1 inci lengkuas
Caranya :
Tempe dipotong serong, kacang panjang dihiris serong, cuci dan ketepikan dulu.Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk, sehingga pecah minyak.
Masukkan tempe yang dipotong serong dan kacau. Masukkan air dan gaul lagi.
Setelah hampir separuh masak, masukkan santan dan masukkan pula kacang panjang yang dihiris serta udang.
Masukkan garam secukup rasa dan masukkan cili merah yang dihiris serong.
Gaul sebati dan perasakan. Masak hingga mendidih. Setelah siap matikan api dan bolehlah dihidangkan.
2 comments:
tu dia kemain sedaaapp.
Sedapnyaaa....
Post a Comment