AYAM MADU BERSAMA KURMA DAN NENAS
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Hari ini 1 Syaaban 1436H.....pantasnya masa berlalu
Bermakna kita sudah berada di ambang pintu, sudah mulai tercium bau Ramadhan
In shaa Alah, mudah-mudahan disampaikan umur kita ke bulan Ramadhan, bulan yang penuh barakah
Ayam madu ni bukan masak hari ini, bukan semalam, bukan dulu semalam, bukan juga minggu lalu tapi berminggu-minggu yang lalu. Baru hari ini nak letak resipi kat sini.
Excited sangat nak try sebab tengok resipi ada beza dari yang lain. Kebetulan madu, kurma dan nenas memang dah tersedia ada di dapur so apalagi peluang untuk menikmati keenakannya. Tapi resipi ni cuma guna cili merah je tau, jadi tak berapa pedas. Jika suka pedas dan nak lebih pedas, boleh tambah cili kering yang dikisar.
Kalau uolls baca title resipi pun, dah dapat mengagak bagaimana rasa lauk ni, betul tak. Mana tidaknya bila madu dan buah kurma yang manis dengan nenas yang masam-masam manis bergabung dalam satu kuali, dah tentu-tentu lebih mantap kesedapannya sebab ada rasa masam dan manis yang pure daripada bahan semulajadi, tak perlu buh gula lagi dah. Moh ler kita nengok camne resipinyer ye.....
AYAM MADU BERSAMA KURMA DAN NENAS
by IzaAkma SSK
source ~ blogresipi.com
Minyak untuk menggoreng ayam
3 ulas bawang putih
1 bawang besar
Sedikir air
1/3 cawan nenas dipotong kecil (fresh atau dari tin)
1/2 cawan air
1 sudu besar madu
garam secukup rasa
Sediakan Bahan Kisar 1 dan Bahan Kisar 2.
Panaskan 1/3 cawan minyak. Masukkan Bahan kisar 1 dan goreng sehingga pecah minyak.
Masukkan Bahan Kisar 2, madu dan garam secukup rasa. Kacau dan masak sehingga mendidih selama beberapa ketika.
Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul rata.
Siap untuk dihidang.
by IzaAkma SSK
source ~ blogresipi.com
Bahan-Bahan :
5-6 ketul ayam, digaul dengan sedikit garam dan kunyitMinyak untuk menggoreng ayam
Bahan kisar 1 :
4 biji cili merah3 ulas bawang putih
1 bawang besar
Sedikir air
Bahan kisar 2 :
5 biji kurma tanpa biji1/3 cawan nenas dipotong kecil (fresh atau dari tin)
1/2 cawan air
Bahan lain :
1/3 cawan minyak masak1 sudu besar madu
garam secukup rasa
Cara :
Sediakan ayam, gaul dengan sedikit garam dan kunyit dan goreng sehingga masak. Ketepikan.Sediakan Bahan Kisar 1 dan Bahan Kisar 2.
Panaskan 1/3 cawan minyak. Masukkan Bahan kisar 1 dan goreng sehingga pecah minyak.
Masukkan Bahan Kisar 2, madu dan garam secukup rasa. Kacau dan masak sehingga mendidih selama beberapa ketika.
Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul rata.
Siap untuk dihidang.
1 comment:
suka sgt lauk cmni....
Post a Comment