NASI BERINGIN
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Ada beberapa resipi dengan nama sama Nasi Beringin tapi resipi yang berbeza.
Apa pun saya try resipi ini dulu.....yang lain-lain nanti-nanti ya.....ikut turn.
Saya guna beras biasa je untuk masak nasi ni. Warna kuning nasi tak begitu menyerlah mungkin sebab guna kunyit semata bukannya pewarna. Walaupun warna kurang menyerlah tapi rasa cukup menyerlah. Ini lah keistimewaan nasi beringin.....nasi berperisa rempah.
NASI BERINGIN
by IzaAkma SSK
rcp ~ Zaleha Osman
ref ~ rozzan.blogspot
1500 ml santan dari 2 biji kelapa parut putih
4 helai daun pandan
2 batang serai, dititik
150 gm minyak sapi/mentega
1 sudu makan garam
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
6 ulas bawang putih
3 cm halia
50 gm badam
by IzaAkma SSK
rcp ~ Zaleha Osman
ref ~ rozzan.blogspot
Bahan-Bahan :
1 kg beras Siam, cuci dan tos1500 ml santan dari 2 biji kelapa parut putih
4 helai daun pandan
2 batang serai, dititik
150 gm minyak sapi/mentega
1 sudu makan garam
Bahan Rempah :
1 sudu makan serbuk ketumbar1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
Bahan Kisar :
1 labu bawang besar6 ulas bawang putih
3 cm halia
50 gm badam
Cara :
Bila nasi dah masak, gemburkan perlahan-lahan
dan sajikan bersama lauk pilihan
No comments:
Post a Comment