OPOR NANGKA BERDAGING
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Majalah SAJI ada mempelawa SSK untuk berkongsi resipi dalam keluarannya yang lalu.
Entri mengenainya ada di > SINI.
SSK kongsikan 10; 8 belum post, 2 lagi dah share.....boleh refer link di bawah.
> BUBUR SOM-SOM TROPICANA
> PUDING LAPIS LAICI
Untuk 7 lagi resipi yang belum post tu akan dimasukkan nanti satu persatu.
Saya mulakan Rcp 1 ~ Opor Nangka Berdaging
Asal resipi daripada Arkib Resipi Br. Tapi saya buat sedikit pengubahsuaian dalam bahan dan cara memasak. Oh ya, opor ini tak berapa pedas. Suka lebih pedas boleh tambah cili kisar.
Okay Mokcik berundur dulu.....Adios Amigos.....
OPOR NANGKA BERDAGING
by IzaAkma SSK
100 gm Daging (rebus hingga empuk, simpan air rebusannya)
3 cwn Santan (1 cwn santan pekat + 2 cwn santan cair)
1 sdb Cili Kisar
2 helai Daun Limau Purut
1 sdb Kerisik
¼ sdb Gula Melaka / Gula Merah
1 keping Asam Gelugur
Garam secukup rasa
1 inci Kulit Kayu Manis
2 biji Buah Pelaga
Sedikit Minyak untuk menumis
2 ulas Bawang Putih
5 ulas Bawang Merah
1 ½ batang Serai
½ hiris Lengkuas
½ inci Kunyit Hidup
¼ sdt biji Lada Hitam
~ semua bahan dikisar halus
¼ sdt biji Jintan Manis
½ sdt biji Jintan Putih
~ sangai & tumbuk halus
Panaskan sedikit sahaja minyak.
Tumis kayu manis, pelaga dan bahan kisar (A).
Selepas naik bau, masukkan cili kisar dan setelah garing dan pecah minyak, masukkan daging berserta air rebusan, nangka dan bahan (B). Kacau rata
Masukkan santan dan masak hingga mendidih
Kemudian masukkan kerisik, asam gelugur, garam, gula dan daun limau purut
Masak hingga mendidih dan pekat kuahnya
by IzaAkma SSK
Bahan-Bahan :
500 gm Nangka Muda100 gm Daging (rebus hingga empuk, simpan air rebusannya)
3 cwn Santan (1 cwn santan pekat + 2 cwn santan cair)
1 sdb Cili Kisar
2 helai Daun Limau Purut
1 sdb Kerisik
¼ sdb Gula Melaka / Gula Merah
1 keping Asam Gelugur
Garam secukup rasa
1 inci Kulit Kayu Manis
2 biji Buah Pelaga
Sedikit Minyak untuk menumis
Bahan A :
1 hiris Halia2 ulas Bawang Putih
5 ulas Bawang Merah
1 ½ batang Serai
½ hiris Lengkuas
½ inci Kunyit Hidup
¼ sdt biji Lada Hitam
~ semua bahan dikisar halus
Bahan B :
½ sdb biji Ketumbar¼ sdt biji Jintan Manis
½ sdt biji Jintan Putih
~ sangai & tumbuk halus
Cara :
Nangka dipotong-potong, rebus hingga empuk dan toskan. Panaskan sedikit sahaja minyak.
Tumis kayu manis, pelaga dan bahan kisar (A).
Selepas naik bau, masukkan cili kisar dan setelah garing dan pecah minyak, masukkan daging berserta air rebusan, nangka dan bahan (B). Kacau rata
Masukkan santan dan masak hingga mendidih
Kemudian masukkan kerisik, asam gelugur, garam, gula dan daun limau purut
Masak hingga mendidih dan pekat kuahnya
No comments:
Post a Comment