KARIPAP RANGUP SEDAP
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Hari ini 6 Zulhijah 1436H.
In shaa Allah 4 hari lagi kita akan menyambut Aidiladha.
Tentu ada yang tengah memikir-mikir juadah apa yang hendak disajikan sempena raya nanti. Teman tak pikio lagi.....tengoklah apa yang terlintas last minute.
Dari pagi lagi mentari sembunyi di balik awan. Ampang mendung waktu ni diselangi gerimis sekejap-sekejap. Cuaca sejuk-sejuk gini dapat minum petang dengan karipap panas pun sedap jugak kann. Tapi karipap dalam entri ni dah lama buatnya.....bukan hari ni.....
Doh karipap menggunakan campuran 3 jenis tepung. Menghasilkan karipap yang sedap dan ranguuup sangat. Selepas goreng bahagian kulitnya kering, dipegang pun jari tak berminyak. Untuk intinya pula saya kidnap resipi dari satu buku masakan. Inti dia bukan pakai rempah kari saja tau tapi ada extra rempah lain jugak sebab tu rasa ada sikit special.
KARIPAP RANGUP SEDAP
by IzaAkma SSK
INTI KARIPAP
2 biji Ubi Kentang ~ didadu kecil
1/3 cwn Serbuk Kari Daging
¼ cwn Cili Kisar
¼ cwn Air Asam Jawa
1 labu Bawang Besar ~ didadu kecil
2 kuntum Bunga Lawang
1 batang Kayu Manis
1 sdt Serbuk Jintan Manis
1 sdt Serbuk Jintan Putih
2 sdb Serbuk Ketumbar
Garam secukup rasa
Daun Ketumbar ~ hiris
4-5 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
Tumis bahan tumbuk dengan kayu manis dan bunga lawang.
Selepas itu masukkan cili kisar.
Apabila sedikit garing masukkan serbuk kari, serbuk jintan manis, jintan putih dengan ketumbar.
Tambahkan sedikit air supaya rempah tidak kering dan hangus. Apabila tumisan rempah pecah minyak masuk ayam cincang dan ubi kentang, kacau rata dan sebati.
Masuk air asam jawa, masak hingga kentang empuk. Jika perlu boleh tambah lagi sedikit air supaya kentang empuk.
Masuk bawang besar yang didadu. Kacau rata. Perasakan dengan garam secukup rasa.
Bila sudah masak padamkan api dan tabur hirisan daun ketumbar. Ketepikan.
by IzaAkma SSK
INTI KARIPAP
Bahan Inti:
2 cwn Ayam Cincang2 biji Ubi Kentang ~ didadu kecil
1/3 cwn Serbuk Kari Daging
¼ cwn Cili Kisar
¼ cwn Air Asam Jawa
1 labu Bawang Besar ~ didadu kecil
2 kuntum Bunga Lawang
1 batang Kayu Manis
1 sdt Serbuk Jintan Manis
1 sdt Serbuk Jintan Putih
2 sdb Serbuk Ketumbar
Garam secukup rasa
Daun Ketumbar ~ hiris
Bahan Ditumbuk Halus:
1 sdt biji Lada Hitam4-5 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
Cara :
Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk dengan kayu manis dan bunga lawang.
Selepas itu masukkan cili kisar.
Apabila sedikit garing masukkan serbuk kari, serbuk jintan manis, jintan putih dengan ketumbar.
Tambahkan sedikit air supaya rempah tidak kering dan hangus. Apabila tumisan rempah pecah minyak masuk ayam cincang dan ubi kentang, kacau rata dan sebati.
Masuk air asam jawa, masak hingga kentang empuk. Jika perlu boleh tambah lagi sedikit air supaya kentang empuk.
Masuk bawang besar yang didadu. Kacau rata. Perasakan dengan garam secukup rasa.
Bila sudah masak padamkan api dan tabur hirisan daun ketumbar. Ketepikan.
DOH KARIPAP
source 1 ~ AlongRoz @ HomeKreation
source 2 ~ My Style My Way @ momotemuk.blogspot
50 gm Tepung Beras
50 gm Tepung Ubi
1 sdb Gula
3 sdb Marjerin
¼ cwn Minyak Masak
1 sdt Garam
1 cwn Air Suam ~ yang telah dicampur garam (tuang sedikit demi sedikit)
Panaskan marjerin bersama minyak masak dan tuangkan ke dalam campuran tepung, gaul rata. Ianya akan sedikit bergentel.
Untuk mengenalpasti samada sudah cukup sebati atau tidak, kepalkan sedikit adunan ke dalam tangan dan boleh dilihat ianya akan berkepal dan agak padat (tidak senang terlerai).
Bolehlah diikuti dengan proses menguli. Masukkan sedikit demi sedikit air suam yang bercampur garam tadi ke dalam adunan. Uli lah sehingga menjadi doh lembut dan kenyal. Pastikan ianya tidak melekit di tangan dan di tepi-tepi bekas adunan. Jika melekit, tambah sedikit tepung dan diuli sedikit
Perapkan doh 1/2 jam. Tutup bekas dengan kain atau penutup. Setelah 1/2 jam keluarkan adunan dan diuli sedikit.
Bahagikan doh kepada bebola-bebola kecil.
Ambil sedikit doh dan leperkan. Isi dengan inti, tutup dan kelim kemas-kemas. Buat sehingga habis.
Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing dengan api sederhana. Minyak jangan terlalu panas nanti kulit tak akan jadi cantik
Angkat dan toskan.
** Adunan doh ini boleh diguna-pakai berkali-kali. Untuk menyimpannya, masukkan ke dalam plastik dan letak ditempat beku (freezer) nyah beku secara semulajadi apabila hendak menggunakannya semula.
source 1 ~ AlongRoz @ HomeKreation
source 2 ~ My Style My Way @ momotemuk.blogspot
Bahan Doh :
500 gm Tepung Gandum50 gm Tepung Beras
50 gm Tepung Ubi
1 sdb Gula
3 sdb Marjerin
¼ cwn Minyak Masak
1 sdt Garam
1 cwn Air Suam ~ yang telah dicampur garam (tuang sedikit demi sedikit)
Cara :
Campurkan kesemua bahan kering, pastikan digaul rata.Panaskan marjerin bersama minyak masak dan tuangkan ke dalam campuran tepung, gaul rata. Ianya akan sedikit bergentel.
Untuk mengenalpasti samada sudah cukup sebati atau tidak, kepalkan sedikit adunan ke dalam tangan dan boleh dilihat ianya akan berkepal dan agak padat (tidak senang terlerai).
Bolehlah diikuti dengan proses menguli. Masukkan sedikit demi sedikit air suam yang bercampur garam tadi ke dalam adunan. Uli lah sehingga menjadi doh lembut dan kenyal. Pastikan ianya tidak melekit di tangan dan di tepi-tepi bekas adunan. Jika melekit, tambah sedikit tepung dan diuli sedikit
Perapkan doh 1/2 jam. Tutup bekas dengan kain atau penutup. Setelah 1/2 jam keluarkan adunan dan diuli sedikit.
Bahagikan doh kepada bebola-bebola kecil.
Ambil sedikit doh dan leperkan. Isi dengan inti, tutup dan kelim kemas-kemas. Buat sehingga habis.
Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing dengan api sederhana. Minyak jangan terlalu panas nanti kulit tak akan jadi cantik
Angkat dan toskan.
** Adunan doh ini boleh diguna-pakai berkali-kali. Untuk menyimpannya, masukkan ke dalam plastik dan letak ditempat beku (freezer) nyah beku secara semulajadi apabila hendak menggunakannya semula.
1 comment:
As'salam...Kalau masih melekit di tangan atau di tepi² mangkuk adunan, tepungtambah guna gandum juga ke?? Terima kasih
Post a Comment