KASWI KACANG HIJAU
Kaswi bukan sebarang kaswi...
Kaswi idaman menepati citarasa, Kaswi Kacang Hijau
Saya hanya buat suku adunan dan kukus dalam acuan kecil-kecil
Dua resipi saya sertakan di sini...
Yang pertama, resipi yang saya sediakan mengguna kacang hijau dengan sedikit ubahsuai
Yang kedua, resipi asal menggunakan kacang merah
KASWI KACANG HIJAU
by IzaAkma SSK
38 gm Kacang Hijau ~ direbus empuk
75 gm Tepung Ubi
25 gm Tepung Gandum
25 gm Tepung Hoen Kwee
50 gm Gula Pasir
1/4 sdt Garam
315 gm Santan (80gm santan kotak+air rebusan kacang hijau tadi)
1 helai Daun Pandan ~ disimpul
1/2 sdt Air Kapur
Pandan Paste & Pewarna Hijau secukupnya
Kelapa Parut Putih yang dikukus dengan sedikit garam dan daun pandan yang digunting kecil-kecil
Ayak tepung-tepung ke dalam sebuah mangkuk dan campurkan dengan 1/3 lagi bahagian santan. Kacau rata lalu masukkan kacang hijau kisar tadi.
Gula pasir, #gula melaka, garam dan daun pandan dimasak dengan lebihan santan hingga mendidih, tapis dan campurkan ke dalam campuran tepung ketika masih panas. Kacau hingga sebati sambil dimasukkan air kapur dan pewarna.
Tuang adunan ke dalam acuan-acuan kecil/#loyang yang bergris dan telah dipanaskan terlebih dahulu di dalam kukusan. Kukus selama 30 minit atau hingga masak.
Sejukkan kuih kaswi, keluarkan dari acuan/#potong dan sajikan bersama kelapa parut
by IzaAkma SSK
Bahan-Bahan :
(1/4 drp resipi asal)38 gm Kacang Hijau ~ direbus empuk
75 gm Tepung Ubi
25 gm Tepung Gandum
25 gm Tepung Hoen Kwee
50 gm Gula Pasir
1/4 sdt Garam
315 gm Santan (80gm santan kotak+air rebusan kacang hijau tadi)
1 helai Daun Pandan ~ disimpul
1/2 sdt Air Kapur
Pandan Paste & Pewarna Hijau secukupnya
Kelapa Parut Putih yang dikukus dengan sedikit garam dan daun pandan yang digunting kecil-kecil
Cara :
Kacang hijau/#merah yang sudah direbus dikisar dengan 1/3 bahagian santanAyak tepung-tepung ke dalam sebuah mangkuk dan campurkan dengan 1/3 lagi bahagian santan. Kacau rata lalu masukkan kacang hijau kisar tadi.
Gula pasir, #gula melaka, garam dan daun pandan dimasak dengan lebihan santan hingga mendidih, tapis dan campurkan ke dalam campuran tepung ketika masih panas. Kacau hingga sebati sambil dimasukkan air kapur dan pewarna.
Tuang adunan ke dalam acuan-acuan kecil/#loyang yang bergris dan telah dipanaskan terlebih dahulu di dalam kukusan. Kukus selama 30 minit atau hingga masak.
Sejukkan kuih kaswi, keluarkan dari acuan/#potong dan sajikan bersama kelapa parut
**resipi asal sebagai rujukan oleh kak fida MyR (loyang 10x10in)
150 gm Kacang Merah ~ direbus empuk (360gm kacang merah yang dah rebus)
300 gm Tepung Kanji
100 gm Tepung Gandum
100 gm Tepung Hoen Kwee
100 gm Gula Pasir
200gm-250gm Gula Melaka
1 sdt Garam
1250 gm Santan ( 1 kotak kecil santan KARA + air )
3 helai Daun Pandan - disimpul
1 sdb Pewarna Merah
1 sdb Pewarna Coklat
1 sdt Kapur ~ dibancuh dengan sedikit air, tapis
~ Cara sama seperti di atas
150 gm Kacang Merah ~ direbus empuk (360gm kacang merah yang dah rebus)
300 gm Tepung Kanji
100 gm Tepung Gandum
100 gm Tepung Hoen Kwee
100 gm Gula Pasir
200gm-250gm Gula Melaka
1 sdt Garam
1250 gm Santan ( 1 kotak kecil santan KARA + air )
3 helai Daun Pandan - disimpul
1 sdb Pewarna Merah
1 sdb Pewarna Coklat
1 sdt Kapur ~ dibancuh dengan sedikit air, tapis
~ Cara sama seperti di atas
No comments:
Post a Comment