AYAM MASAK MINANG
Assalamualaikum
Selamat Tahun Baru...
Entri pertama pembuka bicara 2016
Saya tersedar ada sesuatu yang berubah dalam sini. Biarkan lahh..... malas nak pikir
Tahun baru semangat baru ingat nak buat 1 hari 1 entri. Fikir-fikir balik tergalas ka nak buat setiap hari...? Walau ada perancangan nak buat camtu tapi tak dapat la nak janji apa-apa memandangkan komitmen lain pun banyak yang harus didahulukan. Apapun akan saya cuba yang terdaya, In shaa Allah...
Beralih pada menu, Ayam Masak Minang...
Rasanya iras-iras masak lemak jugak. Cuma bezanya masak lemak yang selalu saya masak guna cili merah/cili api, tiada langsung bawang putih, lengkuas, halia, buah keras manakala bahan-bahan yang lain tetap sama.
Sedaapp.....kena betul dengan selera saya. Nak lagi sedap kann kenakan ngan regu.....tumbuk sambal belacan.....goreng ikan sepat masin.....pastu hidangkan dengan nasi putih.
Sebelum ke resipi asal, saya letak dulu note kat sini ikut cara saya sebab ada sikit penambahan/pertukaran dalam bahan dan kaedah penyediaan. Saya buat setengah daripada resipi asal
**Note (for 1/2 rcp)
Ikut resipi ada cili kering dalam bahan kisar tapi ganti dengan cili kisar
Untuk 1/2 rcp saya bubuh 4 biji cili api
Selepas minyak panas, masuk 2sdm cili kisar...tumiskan sekejap
Kemudian masuk bahan kisar, masak hingga airnya kering
Masuk ayam, kentang, daun kunyit, daun limau, garam dan sedikit saja gula (untuk berikan sedikit rasa manis sebab guna santan serbuk...kalau guna santan fresh tak perlu tambah gula)...biarkan ayam masak dan kentang empuk
Tuangkan santan (1 peket santan serbuk + 1-11/4 cwn air) bersama asam gelugor, biarkan mendidih dan kuah jadi sedikit pekat
Last, masuk 2sdm susu cair kacau-kacau sekejap...padamkan api. Siap!
AYAM MASAK MINANG
by IzaAkma SSK
source ~ Chef Joha Hassan
1 helai Daun Kunyit
4 helai Daun Limau Purut
200 ml Santan (boleh gunakan santan segar)
2 keping Asam Gelugor atau 1/2 mangkuk Air Asam
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
1 inci Lengkuas
1 inci Halia
1/2 inci Kunyit
2 biji Bawang Besar
4 ulas Bawang Putih
5 biji Buah Keras
12 tangkai Cili Kering
4 biji Cili Api
4 batang Serai
Cara :
Bersihkan ayam, potong ikut citarasa dan toskan
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar
Masak sehingga bahan tumisan masak dan airnya kering
masukkan ayam, gaulkan rata-rata dan biarkan ia masak
Tuangkan santan bersama air sedikit supaya ia tak terlalu pekat
Kemudian perasakan dengan garam secukup rasa bersama asam gelugor, rasakan kuahnya
Masak di atas api yang sederhana dan biarkan ia mendidih dan kuahnya pekat
by IzaAkma SSK
source ~ Chef Joha Hassan
Bahan-Bahan :
1 ekor Ayam1 helai Daun Kunyit
4 helai Daun Limau Purut
200 ml Santan (boleh gunakan santan segar)
2 keping Asam Gelugor atau 1/2 mangkuk Air Asam
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
1 inci Lengkuas
1 inci Halia
1/2 inci Kunyit
2 biji Bawang Besar
4 ulas Bawang Putih
5 biji Buah Keras
12 tangkai Cili Kering
4 biji Cili Api
4 batang Serai
Cara :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar
Masak sehingga bahan tumisan masak dan airnya kering
masukkan ayam, gaulkan rata-rata dan biarkan ia masak
Tuangkan santan bersama air sedikit supaya ia tak terlalu pekat
Kemudian perasakan dengan garam secukup rasa bersama asam gelugor, rasakan kuahnya
Masak di atas api yang sederhana dan biarkan ia mendidih dan kuahnya pekat
No comments:
Post a Comment