SAMBAL TUMIS TELUR PUYUH
Bila sebut pasal sambal tumis, tak kiralah apa pun rencahnya saya rasa semua dah tahu. Setiap orang ada cara tersendiri menyediakan sambal tumis yang sedap. Pesan mereka yang lebih arif dalam menyediakan sambal yang enak katanya, bawang merah kena banyak. Ia bukan saja menjadikan sambal pekat bahkan memberi rasa manis pada sambal.
Resipi di bawah adalah cara yang biasa saya gunapakai sejak dulu lagi setiap kali menyediakan apa saja sambal tumis untuk sajian keluarga. Cuma adakala saya tambah sedikit santan untuk menambah rasa lemak pada sambal
SAMBAL TUMIS TELUR PUYUH
by IzaAkma SSK
2 biji Bawang Besar ~ potong bulat
1 cwn Cili Kisar
1/2 cwn Air Asam Jawa
1 cwn Air
1 sdm Gula Perang
Belacan, Gula & Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
3 ulas Bawang Putih
Masukkan cili kisar dan belacan
Selepas cili separuh garing, masuk garam, gula dan gula perang. Teruskan menumis sehingga cili betul-betul garing dan terbit minyak
Masukkan air dan air asam jawa. Masak sehingga sambal pekat dan terbit minyak sekali lagi
Masukkan telur dan bawang besar, kacau rata
Setelah bawang sedikit layu, angkat dan hidangkan
by IzaAkma SSK
Bahan-Bahan :
40-45 biji Telur Puyuh ~ rebus & goreng sekejap2 biji Bawang Besar ~ potong bulat
1 cwn Cili Kisar
1/2 cwn Air Asam Jawa
1 cwn Air
1 sdm Gula Perang
Belacan, Gula & Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Bahan DiKisar Halus :
20 ulas Bawang Merah Kecil3 ulas Bawang Putih
Cara :
Tumis bahan kisar sehingga naik bauMasukkan cili kisar dan belacan
Selepas cili separuh garing, masuk garam, gula dan gula perang. Teruskan menumis sehingga cili betul-betul garing dan terbit minyak
Masukkan air dan air asam jawa. Masak sehingga sambal pekat dan terbit minyak sekali lagi
Masukkan telur dan bawang besar, kacau rata
Setelah bawang sedikit layu, angkat dan hidangkan
2 comments:
Menyelerakan....
simple yet sgt tempting.. salam singgah lama saya x jengguk sini.
Post a Comment