KEK PISANG CRANBERRY OREO
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Kek pisang biasa je... cuma ada penambahan cranberry dengan oreo
Saya guna pisang berangan yang sudah masak ranum.
Selalunya pisang dilenyek tapi kali ni ada kerajinan lebih... pisang dicincang halus
Kemudian tambahkan oreo menggantikan walnut.
Lemak manis pisang yang masak ranum, bergabung pula dengan masam manis cranberry serta coklat oreo... Wallahh!
Menghasilkan kek pisang yang sedap dengan aroma yang semerbak harum...
KEK PISANG CRANBERRY OREO
by IzaAkma SSK
❀ Butter + gula kastor + garam, dipukul hingga kembang berkrim
❀ Masukkan telur secara bertahap sebanyak 3 kali sambil di pukul sebati. Diikuti yogurt dan pisang
❀ Masukkan tepung yang telah diayak, cranberry dan oreo, mix hingga sebati
❀ Gris loyang 8" bulat dan alas dengan baking paper. Tuang adunan ke dalam loyang
❀ Bakar 155c-160c api atas bawah selama 45 minit, atau sehingga masak (suhu dan jangkamasa masak bergantung pada oven)
BAHAN A :
- 100 gm Butter
- 90 gm Gula Kastor (asal 100gm)
- 1/8 tsp Garam (asal 1/4tsp)
- 2 biji Telur (A)*
- 1 tsp Esen Vanila* |*dipukul ringan terlebih dahulu & ketepikan
- 140 gm Yogurt (asal 120g)
- 320 gm Pisang Tanpa Kulit**
- 1 tbsp Jus Lemon** |**campurkan
- 50 gm Cranberries
- 5 pcs Biskut Oreo, buang krim & cincang kasar (asal 50gm walnut)
- 180 gm Tepung Gandum (asal 150gm)
- 50 gm Tepung Naik Sendiri (asal 70gm tepung kek)
- 1 tsp Soda Bikarbonat
- 1/4 tsp Baking Powder
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Ayak tepung gandum + tepung naik sendiri + soda bikarbonat + baking powder, ketepikan ❀ Butter + gula kastor + garam, dipukul hingga kembang berkrim
❀ Masukkan telur secara bertahap sebanyak 3 kali sambil di pukul sebati. Diikuti yogurt dan pisang
❀ Masukkan tepung yang telah diayak, cranberry dan oreo, mix hingga sebati
❀ Gris loyang 8" bulat dan alas dengan baking paper. Tuang adunan ke dalam loyang
❀ Bakar 155c-160c api atas bawah selama 45 minit, atau sehingga masak (suhu dan jangkamasa masak bergantung pada oven)
1 comment:
sedapnyer...
Post a Comment