KERUTUK DAGING BERSAMA KENTANG
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Lauk iringan untuk Nasi Badam semalam.
Jom semak resipi...
Lauk iringan untuk Nasi Badam semalam.
Jom semak resipi...
KERUTUK DAGING BERSAMA KENTANG
by IzaAkma SSK
source : Chef Asma @ SAJI Mac 2013
❀ Campurkan bahan kisar (Bahan B) dengan rempah kerutuk
❀ Panaskan minyak. Tumis bawang besar yang dihiris (Bahan A) bersama rempah 4 sekawan (Bahan B) sehingga naik wangi.
❀ Kemudian masukkan campuran rempah tadi. Masak sehingga pecah minyak.
❀ Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan masukkan kentang. Masak hingga kuahnya betul-betul pekat.
❀ Akhir sekali, masuk kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 10 minit sebelum padamkan api. Sedia untuk dihidangkan
source : Chef Asma @ SAJI Mac 2013
BAHAN A :
- 500 gm Daging
- 3 biji Kentang, kupas kulit dan belah empat
- 4 sdb Rempah Kerutuk
- 2 sdb Cili Kisar
- 1/2 labu Bawang Besar, dihiris
- 250 ml Santan Pekat
- 2 sdb Kicap Pekat
- 50 gm Gula Melaka / secukup rasa
- 2 sdb Kerisik
BAHAN B - TUMIS :
- 1/2 labu Bawang Besar, dikisar
- 5 cm Halia, dikisar
- 2 ulas Bawang Putih, dikisar
- 1 batang Kulit Kayu Manis
- 2 kuntum Bunga Lawang
- 3 kuntum Bunga Cengkih
- 3 biji Buah Pelaga
- 3 sdb Minyak
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Potong daging nipis-nipis. Bersih dan toskan.❀ Campurkan bahan kisar (Bahan B) dengan rempah kerutuk
❀ Panaskan minyak. Tumis bawang besar yang dihiris (Bahan A) bersama rempah 4 sekawan (Bahan B) sehingga naik wangi.
❀ Kemudian masukkan campuran rempah tadi. Masak sehingga pecah minyak.
❀ Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan masukkan kentang. Masak hingga kuahnya betul-betul pekat.
❀ Akhir sekali, masuk kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 10 minit sebelum padamkan api. Sedia untuk dihidangkan
1 comment:
salam..
singgh nk tgok resepi kerutuk kat sini..hehe
sedap nye..
Post a Comment