PUMPKIN CAKE
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
KEK LABU (PUMPKIN CAKE)
by IzaAkma SSK
source : Chef Kevin Chai @ Easy Stir n Bake Cakes
❀ Satukan tepung naik-sendiri, tepung gandum, soda & hazelnut dalam sebuah bekas. Ketepikan.
❀ Satukan telur, gula, minyak & garam dalam bekas yang lain. Dengan menggunakan senduk kayu, kacau sebati.
❀ Kemudian masukkan ke dalam campuran tepung bersama-sama-sama parutan labu dan parutan coklat. Kacau hingga sebati.
❀ Tuangkan adunan ke dalam acuan
❀ Bakar 35-40 minit. Selepas masak keluarkan, biarkan 10 min lalu terbalikkan atas redai, sejukkan [iza bakar 155C api atas bawah +fan selama 30 minit]. Suhu dan jangkamasa bakar bergantung pada oven.
source : Chef Kevin Chai @ Easy Stir n Bake Cakes
BAHAN A :
- 100 gm Tepung Naik-Sendiri
- 30 gm Tepung Gandum
- 20 gm Serbuk Hazelnut
- 1/4 tsp Soda Bikarbonat
- 3 biji Telur
- 150 gm Gula Kastor
- 120 ml Minyak Jagung
- 1/4 tsp Garam
- 150 gm Parutan Labu
- 30 gm Parutan Coklat Masakan
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Gris dan alas acuan loaf 10cm x 20cm (4"x 8").[iza guna loaf pan 3" x 9"]❀ Satukan tepung naik-sendiri, tepung gandum, soda & hazelnut dalam sebuah bekas. Ketepikan.
❀ Satukan telur, gula, minyak & garam dalam bekas yang lain. Dengan menggunakan senduk kayu, kacau sebati.
❀ Kemudian masukkan ke dalam campuran tepung bersama-sama-sama parutan labu dan parutan coklat. Kacau hingga sebati.
❀ Tuangkan adunan ke dalam acuan
❀ Bakar 35-40 minit. Selepas masak keluarkan, biarkan 10 min lalu terbalikkan atas redai, sejukkan [iza bakar 155C api atas bawah +fan selama 30 minit]. Suhu dan jangkamasa bakar bergantung pada oven.
No comments:
Post a Comment