APAM SAKURA
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Mencuba apam gula hangus dari seberang. Nampak lain daripada kebiasaan sebab versi ni paduan gula hangus bersama spekuk. Lagipun nak rasmikan acuan sakura yang dah lama beli tapi tersorok lagi dalam lemari. First time rasa apam gula hangus berempah. Sedap jugak... lain sikit dari yang biasa. Tekstur kuih pun gebu segebu-gebu...
APAM SAKURA
by IzaAkma SSKsource : Resep Kita Hobi Masak
BAHAN A (Karamel):
- 150 gm Gula Pasir
- 150 gm Air Panas
BAHAN B :
- 4 biji Telur
- 100 gm Gula Pasir
- 200 gm Tepung Gandum*
- 1 sdt Rempah Spekuk*
- 1 sdt Soda Bikarbonat*
- 1/4 tsp Garam* (* diayak bersama)
- 50 gm Butter, cairkan
- 3 sdm Susu Pekat Manis
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Untuk Karamel: Panaskan gula pasir hingga cair kecoklatan. Tuang air panas, kacau rata dan biarkan mendidih. Angkat dan sejukkan❀ Setelah karamel sejuk, campurkan susu pekat dan butter cair. Kacau rata dan ketepikan.
❀ Pukul telur dan gula pasir (bersama gula perang) sampai kembang dan putih
❀ Masukkan bahan yang diayak, kaupbalik rata dengan spatula.
❀ Masukkan campuran karamel, kacau rata
❀ Tuang adunan ke dalam acuan sakura yang telah disapu sedikit minyak.
❀ Apabila kukusan dah betul-betul mendidih, isikan adunan ke dalam acuan 3/4 penuh dan kukus selama 20 minit.
::My Note::
- telur.. gred (A)
- gula.. 40 gm gula pasir + 60 gm gula perang
- selepas karamel sejuk campurkan butter cair, kacau rata
- selepas telur dan gula dah kembang & putih, masuk susu pekat dan mixer lagi sekadar rata
- masuk tepung yang diayak, kaupbalik rata guna spatula
- masuk campuran karamel+butter cair, kaupbalik perlahan hingga rata
- jika adunan diisi 3/4 penuh acuan, akan naik menyenget selepas siap kukus
- jika diisi 1/2 penuh, naik sama rata separas acuan
- untuk sdt & sdm.. guna sudu sukatan metrik
No comments:
Post a Comment