GULAI AYAM REMPAH ROSE TERENGGANU
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Kelazatan dan keenakan kari terserlah bila menggunakan Rempah Cap Bunga Rose.
Buktinya, pertama kali masak kari beberapa tahun lalu menggunakan rempah rose hati terus terpaut. Bermula dari yang pertama itu lah selagi stok masih ada saya terus guna rempah rose jika mahu masak kari ayam, daging mahupun ikan.
Saya kira semua dah jelas dan tahu akan rempah cap rose kan. Sekiranya ada yang kurang jelas boleh baca perihal Rempah Cap Bunga Rose di SINI
Resipi ni asalnya Gulai Daging Terengganu. Dapat dari satu blog lama dulu dah... print dan simpan. Tapi sebab saya bukan orang ganu dan tak mau timbul cakap-cakap yang resipi asli terengganu bukan macam tu bukan macam ni... maka saya ubah nama kepada Gulai Ayam Rempah Rose Terengganu.
Sebab apa ayam... sebab saya guna ayam menggantikan daging. Manakala nama terengganu dikekalkan kerana rempah rose ni asalnya dari sana.
Cara saya untuk resipi ni...
- guna 10 ketul ayam
- tambahan ubi kentang
- bahan-bahan lain sama
- santan, santan kotak anggaran 1/2 cwn + 1 1/2 cwn air
- walaupun guna santan kotak tapi karinya tetap sedap dan pekat.
Untuk bahan kisar...
- kisar asing cili dengan bahan lain.
Untuk step menumis...
- masuk dulu rempah empat sekawan
- kemudian masukkan bahan kisar bawang + bawang putih + halia + lengkuas
- dah wangi masukkan cili kering kisar + serbuk rempah + air sebatikan dan tumis sehingga pecah minyak
- jika perlu boleh tambah air lagi sikit semasa rempah sedang ditumis bertujuan supaya rempah tak kering/hangus dan dapat ditumis lama hingga betul-betul pecah minyak
- lain-lain step sama
GULAI DAGING TERENGGANU
by IzaAkma SSKsource : resepi trg.blogspot.com
CARA PENYEDIAANNYA :
No comments:
Post a Comment