LEMPENG LEMBUT Bersama Sambal Tumis
Sekali pandang macam pancake, tapi bukan...
Sebenarnya lempeng , saja buat saiz kecil macam tu
Sungguh lembut dan sedap pada citarasa saya
Ada dua jenis pencicah , Sambal Tumis Ikan Bilis & Kari Ayam Ceylon
Cicah sambal sedap... kari saja pun sedap... atau cicah dua-dua sekali lagi sedapp
Tepuk dada tanya selera...
❀ Biarkan adunan kembang lebih kurang 1 jam
❀ Kemudian masaklah seperti masak lempeng biasa
Sebenarnya lempeng , saja buat saiz kecil macam tu
Sungguh lembut dan sedap pada citarasa saya
Ada dua jenis pencicah , Sambal Tumis Ikan Bilis & Kari Ayam Ceylon
Cicah sambal sedap... kari saja pun sedap... atau cicah dua-dua sekali lagi sedapp
Tepuk dada tanya selera...
LEMPENG LEMBUT
by IzaAkma SSKBAHAN-BAHAN :
- 300 gm Tepung Gandum
- 1 biji Telur
- 1 sdt Yis Mauripan
- 3 sdm Gula Pasir
- Sedikit Garam
- 400 gm Air (adunan tak cair sangat, tak pekat sangat)
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Kacau sebati semua bahan ❀ Biarkan adunan kembang lebih kurang 1 jam
❀ Kemudian masaklah seperti masak lempeng biasa
Cicah dengan sambal tumis saja pun dah sedap
No comments:
Post a Comment