APAM LEGEND
Kuih legend yang paling senang kerja... kacau kacau , perap , kukus... pasti menjadi. Biarpun apam serupa ni dah banyak versi dicuba buat tapi lepas terpandangkannya di mukabuku sana , harus juga lah dicuba untuk tahu hasilnya macamana. Sungguh sedap dinikmati santai santai di petang hari atau sarapan pagi. Walaupun tanpa kelapa parut , menikmati apam sebegini tetap melekakan apatah lagi dengan teksturnya yang gebu , lembut dan manisnya just nice tak terlalu manis
❀ Tuangkan sikit-sikit bahan kisar ke dalam bekas berisi tepung + yis , sambil dikacau hingga rata dan sebati
❀ Perap selama 3 jam dengan bekas bertutup
❀ Jika mahukan apam lebih daripada satu warna , selepas siap perap bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna pilihan
❀ Sapukan sedikit minyak pada acuan yang disukai
❀ Isikan adunan ke dalam acuan
❀ Kukus hingga masak 10 minit (pastikan kukusan sudah betul betul mendidih baru masukkan acuan berisi adunan)
❀ Hidangkan bersama kelapa parut
NOTA :
# menghasilkan 16 biji apam menggunakan acuan seperti gambar
APAM LEGEND
by House of SSK
BAHAN-BAHAN :
- 1 cwn Nasi Sejuk
- 1 1/2 cwn Air
- 1/2 cwn Gula
- 1 cwn Tepung Beras
- 1 cwn Tepung Gandum
- 1 sdt Yis Mauripan
BAHAN LAIN :
(kukus sebentar supaya kelapa tak cepat basi)
(kukus sebentar supaya kelapa tak cepat basi)
- Kelapa Parut Putih
- Garam Halus
CARA PENYEDIAAN :
❀ Nasi + air + gula dikisar hingga halus❀ Tuangkan sikit-sikit bahan kisar ke dalam bekas berisi tepung + yis , sambil dikacau hingga rata dan sebati
❀ Perap selama 3 jam dengan bekas bertutup
❀ Jika mahukan apam lebih daripada satu warna , selepas siap perap bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna pilihan
❀ Sapukan sedikit minyak pada acuan yang disukai
❀ Kukus hingga masak 10 minit (pastikan kukusan sudah betul betul mendidih baru masukkan acuan berisi adunan)
❀ Hidangkan bersama kelapa parut
NOTA :
# menghasilkan 16 biji apam menggunakan acuan seperti gambar
No comments:
Post a Comment