TAUHU KUKUS SOS TIRAM Chinese Style
Salah satu menu yang sering jadi pilihan penggemar tauhu bila menjamu selera di restoran cina muslim. Dulu-dulu pernah cuba buat ambil resipi daripada mana entah... tak berapa menjadi. Sos dia cair tak melekat langsung kat tauhu. Samada salah resipi atau saya salah teknik idak lah ambe pasti. Tapi dengan resipi ini saya jamin 200% menjadi , sos yang pekat melekat dan paling penting rasa yang superlicious. Resipi berpandukan dari tunjuk ajar Chef Hassan Hen melalui videonya. Disebabkan ketiadaan satu dua bahan , maka saya olah ikut kesesuaian bahan yang ada. Bahan gantian dengan bahan asal ada saya nyatakan dalam nota. Masakan ini tak perlu tambah garam lagi sebab rasanya dah perfect. Semua rasa secukup rasa.
source : Chef Hassanhen Bin Abdullah
❀ Masuk bawang merah , tumis hingga keperangan
❀ Masuk udang kering , udang segar dan gorengkan seketika
❀ Masuk pula cendawan hitam , goreng lagi
❀ Masuk kicap cair , sos tiram , serbuk lada hitam dan goreng lagi
❀ Masuk air , biarkan didih
❀ Masuk kicap hitam , gula , bawang putih goreng , kacau rata
❀ Masuk bancuhan tepung jagung (agak-agak jangan pekat sangat)
❀ Bila sos dah memekat masuk minyak bijan
❀ Kemudian ambil tauhu yang sudah dikukus tadi (kalau ada air buangkan dulu) , siramkan dengan sos
❀ Tabur dengan hiasan
❀ Hidangkan panas
NOTA :
# HoSSK guna udang segar... Chef guna Isi ayam yang dicincang
# HoSSK guna isi udang kering , masukkan macam tu saja tak payah hancurkan... Chef guna 2 pcs lobak asin dicincang
# HoSSK guna serbuk lada hitam... Chef guna serbuk lada putih
Pesan Chef :
- jika tak ada minyak bawang putih... guna minyak masak biasa
- jika tak ada bawang putih goreng... guna bawang putih biasa , cincang dan tumiskan bersama-sama bawang merah
TAUHU KUKUS SOS TIRAM
by House of SSKsource : Chef Hassanhen Bin Abdullah
BAHAN A :
- 1 blok Tauhu Lembut ~ tabur sedikit garam & kukus lebih kurang 5 minit
BAHAN B (sos) :
- 6 ekor Udang Besar | potong kecil
- 1 sdm Udang Kering | rendam dalam air panas
- 4 ulas Bawang Merah | cincang
- 1/2 sdm Bawang Putih Goreng
- 4 keping Cendawan Hitam | rendam dalam air panas supaya kembang dan lembut & hiris
- 1 sdm Kicap Cair
- 1 1/2 sdm Sos Tiram
- 1 sdk Minyak Bijan
- 1/2 sdm Gula Pasir
- 1/2 cwn Air (jika nak lebih basah boleh lebihkan sedikit lagi)
- Kicap Hitam @ Pekat (sekadar memberi warna gelap pada sos)
- Serbuk Lada Hitam
- Tepung Jagung
- Minyak Bawang Putih untuk menumis
BAHAN C (hiasan) :
- Daun Bawang
- Bawang Goreng
CARA PENYEDIAAN :
❀ Panaskan minyak bawang putih❀ Masuk bawang merah , tumis hingga keperangan
❀ Masuk udang kering , udang segar dan gorengkan seketika
❀ Masuk pula cendawan hitam , goreng lagi
❀ Masuk kicap cair , sos tiram , serbuk lada hitam dan goreng lagi
❀ Masuk air , biarkan didih
❀ Masuk kicap hitam , gula , bawang putih goreng , kacau rata
❀ Masuk bancuhan tepung jagung (agak-agak jangan pekat sangat)
❀ Bila sos dah memekat masuk minyak bijan
❀ Kemudian ambil tauhu yang sudah dikukus tadi (kalau ada air buangkan dulu) , siramkan dengan sos
❀ Tabur dengan hiasan
❀ Hidangkan panas
NOTA :
# HoSSK guna udang segar... Chef guna Isi ayam yang dicincang
# HoSSK guna isi udang kering , masukkan macam tu saja tak payah hancurkan... Chef guna 2 pcs lobak asin dicincang
# HoSSK guna serbuk lada hitam... Chef guna serbuk lada putih
Pesan Chef :
- jika tak ada minyak bawang putih... guna minyak masak biasa
- jika tak ada bawang putih goreng... guna bawang putih biasa , cincang dan tumiskan bersama-sama bawang merah
No comments:
Post a Comment