TOM YAM IKAN BILIS
Sesekali berhidangkan lauk simple mengguna lebihan sambal belacan... hmmm layan abisss...
BAHAN-BAHAN :
❀ Masuk cili hiris , serai , tomato , bawang besar dan daun limau sehingga wangi
❀ Masuk kiub / pes tomyam , kacau rata
❀ Perasakan dengan gula dan sos nampla secukup rasa
❀ Setelah garing tutup api
❀ Biarkan sejuk sebentar baru masukkan ikan bilis dengan kentang goreng
❀ Gaul rata dan siap untuk dihidang
CATATAN HoSSK :
# sambal belacan boleh ganti dengan cili api yang ditumbuk kasar , kepedasan ikut suka dan ditumis sekali dengan semua bahan hiris
# cili merah & cili hijau adalah optional
TOM YAM IKAN BILIS
by House of SSKBAHAN-BAHAN :
- Ikan Bilis / Ikan Kering | digoreng garing
- Ubi Kentang | dipotong baji & goreng
- Sedikit Sambal Belacan
- 1 biji Cili Merah | hiris
- 1 biji Cili Hijau | hiris
- 1 biji Tomato | buang biji & potong dadu
- Bawang Besar | potong bulat
- 1 batang Serai | hiris halus
- 1 kiub Tom Yam @ 1 sdb Pes Tom Yam
- Daun Limau Purut
- Gula dan Sos Nampla sccukup rasa
CARA PENYEDIAAN :
❀ Menggunakan minyak gorengan ikan bilis , tumiskan dahulu sambal belacan hingga sedikit garing❀ Masuk cili hiris , serai , tomato , bawang besar dan daun limau sehingga wangi
❀ Masuk kiub / pes tomyam , kacau rata
❀ Perasakan dengan gula dan sos nampla secukup rasa
❀ Setelah garing tutup api
❀ Biarkan sejuk sebentar baru masukkan ikan bilis dengan kentang goreng
❀ Gaul rata dan siap untuk dihidang
CATATAN HoSSK :
# sambal belacan boleh ganti dengan cili api yang ditumbuk kasar , kepedasan ikut suka dan ditumis sekali dengan semua bahan hiris
# cili merah & cili hijau adalah optional
No comments:
Post a Comment