BISKUT MAZOLA yang sedap dan cair di mulut
Semalam last batch siapkan tempahan... alhamdulillah lega rasa semua dah settle. Sekarang dah boleh fokus untuk sendiri pula. Biskut mazola setiap tahun memang tak tinggal... dah jadi biskut wajib. Cuma resipi tak tetap... berubah ikut budi bicara tangan yang membuat nih. Alaa... mazola pusing tang mana pun hampir sama ja semua. Yang berubah adalah jenis kacang yang diguna samada kacang tanah / hijau / hazel atau kekacang lain. Biskut ini sedap , ringan ja... masuk mulut terus lesap... manis pun sedang elok. Sekali hadap tak sedar suku balang dah habiss... :))
BISKUT MAZOLA
by House of SSKsource : Cik Dayang Zuhaila
BAHAN-BAHAN :
- 500 gm Kacang Tanah | disangai & ditumbuk / kisar halus
- 500 gm Tepung Gandum
- 50 gm Tepung Jagung
- 200 gm Gula Aising
- 1 sdt Baking Powder
- 3 sdb Minyak Sapi
- Sedikit Garam
- Minyak Mazola secukupnya
- Kuning Telur
- Kacang Tanah / Kuaci / Badam
CARA PENYEDIAAN :
❀ Ayak tepung gandum + tepung jagung + baking powder
❀ Masukkan gula aising , gaul rata
❀ Masuk kacang tanah tumbuk / kisar , gaul rata
❀ Masuk minyak sapi , gaulkan lagi
❀ Masuk minyak mazola sikit-sikit sambil diuli sampai jadi doh yang lembut dan tak lekat di tangan
❀ Bentukkan samada bulatkan atau canai dan terap (jika bulatkan , guna sudu metrik 1 tsp supaya sama saiz)
❀ Sapu kuning telur dan hias dengan kekacang pilihan
CATATAN HoSSK :
# selepas sangai , buang kulit kacang dan kisar
# tambah secubit garam halus dalam tepung untuk bagi rasa lemak lemak
# canai dan terap
# glaze... kuning telur + pewarna kuning + sedikit susu segar / susu cair (sedikit saja jangan banyak nanti tercair pula)
# hiasan... tabur kacang tanah kisar
# oven 125C api atas bawah plus kipas selama 20 minit + 20 minit
❀ Masukkan gula aising , gaul rata
❀ Masuk kacang tanah tumbuk / kisar , gaul rata
❀ Masuk minyak sapi , gaulkan lagi
❀ Masuk minyak mazola sikit-sikit sambil diuli sampai jadi doh yang lembut dan tak lekat di tangan
❀ Bentukkan samada bulatkan atau canai dan terap (jika bulatkan , guna sudu metrik 1 tsp supaya sama saiz)
❀ Sapu kuning telur dan hias dengan kekacang pilihan
CATATAN HoSSK :
# selepas sangai , buang kulit kacang dan kisar
# tambah secubit garam halus dalam tepung untuk bagi rasa lemak lemak
# canai dan terap
# glaze... kuning telur + pewarna kuning + sedikit susu segar / susu cair (sedikit saja jangan banyak nanti tercair pula)
# hiasan... tabur kacang tanah kisar
# oven 125C api atas bawah plus kipas selama 20 minit + 20 minit
No comments:
Post a Comment