KANGKUNG GORENG BELACAN RENCAH SOTONG
Selalu rencah ikan bilis. Orang dulu-dulu pun memang tak bubuh lain selain ikan bilis. Habis-habis pun udang kering. Pernah juga nampak orang masak bubuh rencah udang segar tapi tak ada hati pula nak ikut... konon nak kekalkan cara lama. Lepas tengok sheila rusly goreng kangkung bubuh sotong, dan dan tu juga melompat nak buat. Sesekali kena keluar daripada kepompong kelaziman.
Semua pun sedia maklum kesedapan kangkung belacan. Dia punya wangi waktu sedang ditumis tak boleh nak habaq lagu mana. Satu nak bagitau, orang tua-tua cakap even chef wan pun... kalau kita terbatuk atau terbersin waktu tengah menumis cili itu maknanya sedaplah masakan kita tu. Ya betul, dah perasan yang ini lama dah. Memang betul dan terbukti.
KANGKUNG GORENG BELACAN RENCAH SOTONG
by EJhouseofssk
Bahan-Bahan :
1 ikat Kangkung
2-3 ekor Sotong
1/2 kiub Pati Ikan Bilis
Garam & Gula secukup rasa
Bahan Tumbuk :
2 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
5 biji Cili Padi Hijau
3 biji Cili Merah
Belacan (ikut suka banyak mana)
Cara :
- Tumis bahan tumbuk hingga agak garing dan naik bau
- Masukkan sotong, kacau goreng sekejap (jangan lama sangat). Perasakan dengan garam, gula dan kiub ikan bilis
- Masukkan kangkung, kuatkan api dan kacau dengan pantas
- Siap dan hidangkan panas-panas
by EJhouseofssk
Bahan-Bahan :
1 ikat Kangkung
2-3 ekor Sotong
1/2 kiub Pati Ikan Bilis
Garam & Gula secukup rasa
Bahan Tumbuk :
2 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
5 biji Cili Padi Hijau
3 biji Cili Merah
Belacan (ikut suka banyak mana)
Cara :
- Tumis bahan tumbuk hingga agak garing dan naik bau
- Masukkan sotong, kacau goreng sekejap (jangan lama sangat). Perasakan dengan garam, gula dan kiub ikan bilis
- Masukkan kangkung, kuatkan api dan kacau dengan pantas
- Siap dan hidangkan panas-panas
No comments:
Post a Comment