Daging Masak Prune
Menu daging yang sedap dimakan bersama nasi minyak, beriani mahupun nasi putih atau apa saja mengikut selera anda.Bahan Perap:
Bahan Kisar:- 600 gm daging
- 2 sudu besar serbuk kari daging
- 2 sudu besar cili boh
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar gula perang
- 4 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar gula pasir
- 4 sudu besar bawang besar kisar
- 4 sudu besar minyak sapi
- Garam secukup rasa
- 4 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 3 labu bawang besar
- 1 inci halia
- 300 gm buah prune tanpa biji
Caranya:- Daging dipotong dadu. Kemudian perapkan dengan bahan perap selam 1 jam.
- Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan kisar kecuali prune.
- Kemudian masukkan daging yang diperap tadi, masak sampai daging empuk.
- Masukkan buah prune yang dikisar dengan sedikit air, garam dan gula secukup rasa.



No comments:
Post a Comment