0
Pankek Mayo

Mayonis atau (mayonnaise) adalah salah satu jenis sos yang dibuat dari bahan utama minyak sayuran, telur dan cuka. Pada umumnya mayonis digunakan sebagai perasa pada makanan seperti salad atau sandwich. Terdapat juga mayonis yang hanya menggunakan kuning telur saja dan ditambah dengan sari buah lemon atau mustard sebagai perasa.
Ada sumber mengatakan nama sauce Mayonnaise diambil dari nama Charles of Lorraine, Duke of Mayenne yang berasal dari barat laut Perancis. Kononnya sos dingin yang dimakan bersama ayam oleh Charles de Lorraine, duc de Mayenne disebut "Mayennaise".


Bangun pagi tadi, kepala buntu...tak tau nak buat apa for bfast...poning kepala den...Buka fridge tengok susu ada...paling cepat...buat penkek aje lah. Lagipun menu penkek memang laris kat umah ni. Kali ni pilih penkek mayonis. Nak tau apa istimewanya jika dicampur dengan mayonis.


Memang special penkek ni...sedap, lembut dan gebuss sekali...tak perlu nak susah-susah bentukkan bulat...dengan sendirinya ia membulat.


PANKEK MAYONIS
source: k.Hana/k.Izah

Bahan-Bahan
  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri (SRF)
  • 1 tsp baking powder
  • 3 tbsp gula kastor
  • secubit garam
  • 60 gm butter, cairkan
  • 1 cwn susu segar
  • 2 biji telur saiz XL(59g)
  • 1-2 tbsp mayonis

Caranya
  • Dalam mangkuk kecil, cairkan butter. Masukkan susu segar dan telur ke dalam butter cair dan kacau rata.
  • Dalam mangkuk yang lain, ayak tepung SRF bersama baking powder.
  • Tambahkan gula dan garam kedalam. Buatkan lubang ditengah dan masukkan campuran butter cair tadi serta mayonis. Kacau menggunakan whisk biasa, just whisk it until smooth. Biarkan adunan sekejap lebih kurang 20 minit.
  • Gunakan non stick pan dan tahap api sederhana. Masak penkek seperti biasa.

0 sweet comments: