3
Ayam Syahjahan



Assalamualaikum...


Bersiaran kembali. Inilah lauk yang saya padankan dengan Nasi Kismis hari tu, Ayam Syahjahan. 
Kalau Nasi Kismis hari tu resepi Pak Engku.....resepi ayam ni pula saya ambil daripada buku Asmah Laili Mintak Ampun Sedapnya....Ayam Syahjahan ni, bukan nama jer gempak tapi rasanya pun segempak namanya juga. Kalau tak caya cuba ler.....rasakan sendiri keenakannya.....pasti tidak mengecewakan. Tak payah citer panjang-panjang,  moh ler semak resepi......





AYAM SYAHJAHAN
source : Asmah Laili Mintak Ampun Sedapnya...
sharing : Iza Akma SSK


Bahan A :
1 ekor ayam, dipotong 8, lumurkan dengan sedikit kunyit/garam dan ketepikan
5 biji buah pelaga
3 cm kulit kayu manis
5 biji bawang besar, didadu kecil  
2 biji lada hijau, dibelah 2 jangan putus
2 sdm pes halia / bawang putih  
2 sdm pes tomato 
3 biji tomato, didau kecil  
2 pokok daun ketumbar
1 genggam daun pudina
2 sudu makan rempah kari daging
1/4 cwn minyak sapi
1/2 cwn minyak jagung
garam secukup rasa

Bahan B :
1/2 cwn yogurt
5 biji badam
5 biji gajus
1/4 sdt koma-koma  >tak buat
(utk bahan B ni, sy masukkan semua dalam blender campur sikit air.....blend hingga halus)


Caranya
 ❀  Panaskan minyak jagung dan goreng ayam sehingga 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
 ❀  Tambahkan minyak sapi kepada minyak jagung dan biarkan panas. Tumis buah pelaga dan kayu manis sehingga wangi.
 ❀  Masukkan bawang dadu dan lada hijau. Tumis lagi sehingga bawangnya kuning dan ladanya layu. Kacau setiap masa sebab bawang cepat menguning.
 ❀  Masukkan pes halia/bawang putih dan tumis lagi sehingga wangi.
 ❀  Masukkan pula pes tomato dan tumis selama 2-3 minit.
 ❀  Kemudian masukkan tomato dadu, daun ketumbar dan daun pudina. Tumis selama 10 minit. Kacau setiap masa. Ini akan membantu memecahkan buah tomato.
 ❀  Masukkan rempah kari dan tumis selama 10 minit lagi.
 ❀  Kemudian masukkan bahan B dan garam. Tumis lagi sampai keluar minyak. ( masa ni kuah jadi pekat.....jadi sy tambahkan sikit air dan teruskan menumis sehingga pecah minyak ).
 ❀  Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Balik-balikkan selama 5 minit sahaja. Padamkan api dan biarkan selama 5-10 minit agar minyaknya naik.



Sedaapp!! ...hingga menjilat jari

Panduan :- Apabila mula menumis, pastikan bahan-bahan tumisan dikacau setiap masa sehinggalah dimasukkan ayam. Jangan tumis terlalu lama sebab rempahnya akan menjadi pahit.


3 sweet comments:

KhaiRin said...

peeeerrrrghhhh meleleh

Ummi said...

Assalam Haizatul....menariknya ayam Shahjahan ni...mesti sedap eks! Akak amik resepi dulu yea...mohon halal :))

Masya said...

datang sini singgah tgk gambar pun dah terliur.. tgk jerlah x dapat nak rasakan... mesti sedapp...