Sekali tengok macam muffin kan.... tapi sebenarnya apam coklat yang diadunkan bersama pisang. Kuih-kuih bercoklat macam ini memang menjadi favorit anak-anak...
Resepi asal daripada Kak Liza tapi saya olah sikit ikut bahan yang ada. Sebabkan saya ada lebihan pisang satu cawan setengah dan telur yang ada cuma tinggal dua biji....maka saya olahkan menjadi satu setengah adunan dengan tambahan yogurt (guna jenis set yogurt, ya).Hasilnya, berbaloi....sedap sangat, gebu dan lembap sekali walaupun hingga keesokan ia masih tetap lembut dan moist....Thanks Kak Liza....
APAM PISANG COKLAT
Bahan A:
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar serbuk koko
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder
secubit garam
Bahan B:
1 1/2 cawan (300 gm) pisang emas/berangan, dilenyek
1 1/2 cawan minyak jagung
1 cawan gula perang
3-5 sudu teh gula pasir
2 biji (116 gm) telur
60 gm natural set yogurt
Caranya:
- Ayakkan bahan A bersama terlebih dahulu. Ketepikan.
- Satukan bahan B dan masukkan ke dalam bahan A...kacau rata.
- Masukkan dalam acuan kecil. Kukus lebihkurang 20 minit atau sehingga masak.
Pada yang masih keliru yogurt yang mana satu....ini dia....