6
APPLE CRUMBLE MUFFINS


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Resipi muffin ni dah lama simpan, dapat daripada satu web omputih. Penulis resipi tu kata muffin ni ada rasa macam apple pie. Tu yang teruja sangat nak buat. Bila dicari balik tak jumpa plak web tu.

Sepatutnya guna epal hijau. Tapi epal hijau takde.....yang ada epal merah yang macam dalam gambar tu. Lagipun epal merah ni jenis keras rangup bukan jenis yang lembut. Kira okay lah, projek on. Takde hijau, merah pun jadi.....lebih kurang peribahasa melayu; tiada rotan, akar pun berguna.








Sebab nak merasa punya pasal, samada muffin ni ada rasa apple pie ke idak.....teman gigihkan diri buat. Akhirnya inilah hasilnya.....muffin yang sedap, gebu, lembut dan terasa epalnya.....lagi garing crumble lagi sedap. Berbaloi, pueh hati teman.....tak sia-sia menerai.

Gambar bawah ni, abaikan dasar yang tergelap tu ek.....gara-gara terleka nengok tv rancangan rahsia kak ton.....dah tu timer oven plak buat hal.....dah set tapi tak bunyi.....nasib tak rentung.


APPLE CRUMBLE MUFFINS
modified by IzaAkma SSK
source of rcp ~ Letizia Golosa



Bahan Topping :
70 gm gula perang
60 gm tepung gandum
50 gm butter ~ cairkan
1 tsp serbuk kayu manis

Bahan Muffin :
210 gm gula perang
140 gm minyak jagung
1 biji telur
200 gm buttermilk
1/2 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp baking powder
1 tsp garam
1/2 tsp vanila*
1/2 tsp esen epal* (*atau 1 tsp esen vanila)
300 gm tepung gandum
230 gm epal hijau yang telah dibuang kulit & dipotong dadu


Caranya :
Panaskan oven dahulu pada suhu 200C selama 30 minit.
Isikan dulang muffin dengan muffin cup. Ketepikan.
Ayak tepung gandum dengan baking powder. Ketepikan.
Campurkan semua bahan-bahan topping dan gaul sehingga menjadi crumble. Ketepikan.
Sementara itu, satukan gula perang, minyak jagung dan telur dalam mangkuk adunan.
Dalam bekas berasingan, satukan buttermilk, baking soda, garam dan esen vanila.
Masukkan campuran tepung ke dalam campuran minyak berselang seli dengan campuran buttermilk. Kacau hingga sekadar sebati. Masukkan epal yang dipotong dadu.
Sudukan adunan ke dalam muffin cup dan taburkan dengan bahan topping.
Turunkan suhu pada 170C. Bakar muffin anggaran 30 minit atau sehingga masak iaitu bila disentuh bahagian atas, ia akan menganjal semula (suhu dan jangkamasa membakar mengikut kepanasan oven masing-masing).



6 sweet comments:

Nur Zayyani Liman said...

Nampak sedap mufin tu..
Bole try jugak ni..

Blogwalking here..

www.naturalhealthyandbeauty.com

linsharliana sharudin said...

salam.. nak tanya.. td google resepi roti nasi pastu sampai ke blog ni. lama dah tahun 2011 punya resepi. cuma 4g yis tu sama dgn berapa sudu kecil yis? kalau rumah takde penimbang sukar ikut resepi pakai gram huhu

IZA AKMA said...

@linsharliana sharudin
Wsalam....4g yis anggaran 1 tsp (sudu metrik)

linsharliana sharudin said...

tqtqtq dear!

Sam said...

Wow nice Collections of all recipe.

mira nielshop said...

Dah lama betul cari resepi ne..sampai sekarang xpernah lagi merasa makan huhu.tq ye sudi share resepi.:-)