1
DAGING MASAK ROSE

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Sengaja tak buatkan kering... ikut selera ahli rumah ni nak kan berkuah.
Kot ada lebih nanti kita perangatkan balik sampai kering... ikut selera kita pulak
Makan dengan nasi boleh... nak cicah dengan lemang ketupat pun boleh...



DAGING MASAK ROSE
by IzaAkma SSK
source : Juicy Cafe


BAHAN A (bahan perap) :
  • 1 kg Daging, hiris kecil
  • 3 ulas Bawang Putih*
  • 1 inci Halia*(*cincang)
  • 2 sdb Cuka
  • 2 sdb Kicap Manis
  • 2 sdb Kicap Pekat
  • 4 sdb Gula Merah
BAHAN B (bahan hiris) :
  • 2 biji Bawang Merah Besar
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia
  • 1 batang Kulit Kayu Manis
  • 2 kuntum Bunga Lawang
BAHAN C (bahan kisar) :
  • 3 biji Bawang Merah Besar
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia
  • 1 inci Lengkuas
  • 3 batang Serai
  • 20 tangkai Cili Kering, rendam air panas & toskan
  • 1 cwn Air


CARA PENYEDIAANNYA :
❀  Panaskan minyak dalam kuali. Tumis Bahan B sehingga naik bau.
❀  Masuk Bahan C, kacau sebati. Biarkan sehingga cili masak selama lebih kurang 15 minit.
❀  Masukkan Bahan A, gaul rata. Tutup kuali dengan penutup, biarkan selama 30 minit dengan api kecil.
❀  Kacau lagi. Kalau kering tambah air sedikit. Tutup semula dan biarkan daging empuk selama 10 minit lagi.
❀  Tambahkan perasa dan garam. Siap dihidangkan.





1 sweet comments:

adda syuhada said...

Ya allah...berkeroncong perut tengok menu ni ha....