0
DAGING GORENG KAPRAU

Skodeng kat dapur Kjee katanya Daging Goreng Paste TomYam ini tersangat sedap
Tengok bahan mudah , cara masak simple...
Lagipun tomyam paste kaw kaw sedap beli di Padang Besar masa gi Kedah haritu pun masih ada lagi... boleh lah cuba
Betul bagai dikata , sedap sangat... layan nasi putih lauk ni saja pun dah cukup menyelerakan
Kena ada pedas-pedas baru kick



DAGING GORENG KAPRAU
by IzaAkma SSK


BAHAN-BAHAN :
  • 250 gm Daging Batang Pinang  |  hiris nipis , atau boleh ganti dengan ayam
  • 2 sdb Paste TomYam  (iza guna seperti dalam gambar)
  • 10 biji Cili Api Hijau *
  • 2 biji Cili Merah *  |  * tumbuk kasar
  • 2 labu Bawang Besar  |  belah lapan  &  ceraikan
  • 1 sdb Kicap Manis
  • 1 sdb Sos Cili Thai
  • Segenggam Daun Selasih  |  petik daun

CARA PENYEDIAAN :
❀  Perap daging yang telah dihiris bersama paste tomyam selama ½ jam
❀  Tumis dahulu 1 labu bawang besar yang dibelah
❀  Kemudian masukkan cili yang ditumbuk kasar
❀  Setelah agak garing , masukkan hirisan daging yang diperap
❀  Goreng hingga daging kecut
❀  Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili
❀  Goreng lagi
❀  Masukkan daun selasih  &  baki 1 labu bawang besar
❀  Setelah bawang layu , padamkan api  &  hidang


 Note :
- mesti kena pedas
- daun selasih jadikan rasa lebih sedap





0 sweet comments: