DAGING GORENG KAPRAU
Skodeng kat dapur Kjee katanya Daging Goreng Paste TomYam ini tersangat sedap
Tengok bahan mudah , cara masak simple...
Lagipun tomyam paste kaw kaw sedap beli di Padang Besar masa gi Kedah haritu pun masih ada lagi... boleh lah cuba
Betul bagai dikata , sedap sangat... layan nasi putih lauk ni saja pun dah cukup menyelerakan
Kena ada pedas-pedas baru kick
❀ Tumis dahulu 1 labu bawang besar yang dibelah
❀ Kemudian masukkan cili yang ditumbuk kasar
❀ Setelah agak garing , masukkan hirisan daging yang diperap
❀ Goreng hingga daging kecut
❀ Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili
❀ Goreng lagi
❀ Masukkan daun selasih & baki 1 labu bawang besar
❀ Setelah bawang layu , padamkan api & hidang
Note :
- mesti kena pedas
- daun selasih jadikan rasa lebih sedap
Tengok bahan mudah , cara masak simple...
Lagipun tomyam paste kaw kaw sedap beli di Padang Besar masa gi Kedah haritu pun masih ada lagi... boleh lah cuba
Betul bagai dikata , sedap sangat... layan nasi putih lauk ni saja pun dah cukup menyelerakan
Kena ada pedas-pedas baru kick
DAGING GORENG KAPRAU
by IzaAkma SSKBAHAN-BAHAN :
- 250 gm Daging Batang Pinang | hiris nipis , atau boleh ganti dengan ayam
- 2 sdb Paste TomYam (iza guna seperti dalam gambar)
- 10 biji Cili Api Hijau *
- 2 biji Cili Merah * | * tumbuk kasar
- 2 labu Bawang Besar | belah lapan & ceraikan
- 1 sdb Kicap Manis
- 1 sdb Sos Cili Thai
- Segenggam Daun Selasih | petik daun
CARA PENYEDIAAN :
❀ Perap daging yang telah dihiris bersama paste tomyam selama ½ jam❀ Tumis dahulu 1 labu bawang besar yang dibelah
❀ Kemudian masukkan cili yang ditumbuk kasar
❀ Setelah agak garing , masukkan hirisan daging yang diperap
❀ Goreng hingga daging kecut
❀ Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili
❀ Goreng lagi
❀ Masukkan daun selasih & baki 1 labu bawang besar
❀ Setelah bawang layu , padamkan api & hidang
Note :
- mesti kena pedas
- daun selasih jadikan rasa lebih sedap
No comments:
Post a Comment