1
PULUT SRIKAYA

Udah lama tak menalam.. hari ke hari , minggu ke minggu tekak mengidam bebenor kuih talam serimuka
Resipi dah bertapa lama dalam hp tak terbuat-buat.. baru ni sampai seru nak buat
Yang sebenor-benornya teringin sangat nak merasa kuih ni sebab srikaya nyer tu lain sikit..

Nak buat satu resipi takut tak habis jadi saya separuhkan , just nak cuba je..
Tapi bila potong dan rasa , alahaii macam tak cukup pula buat separuh.. next time kena buat full


Untuk 1/2 rcp :
- menggunakan loyang 6"sq
- sebab tak suka manis , gula pasir.. 65gm saja
- telur.. 2 biji telur A
- pulut.. pulut susu
- gula merah.. suka gula merah cap bintang , lebih bersih tak payah risau ada batu ke apa jadi bila kisar mudah hancur.. bila masak buat sirap gula tak payah tapis pun tak apa

Cara saya..
- tepung gandum + tepung kastad + telur + garam.. whisk sekadar rata , ketepikan
- satukan gula pasir , gula merah , jus pandan & santan dalam pengisar dan kisar sampai gula hancur
- tuangkan bahan kisar sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung + telur tadi sambil dikacau dengan whisk hingga sebati dan adunan nampak licin tak bergentel
- alaskan loyang dengan plastik tahan panas
- lain-lain follow resipi

Tips Mengguna Santan Kotak :
- pekat.. 1 santan : 1 air
- sederhana.. 1 santan : 2 air
- cair.. 1 santan : 4 air
- untuk mendapatkan santan yang sedikit berminyak seperti santan asli.. setiap 500 ml santan + 2 sdm minyak


PULUT SRIKAYA
by House of SSK
source : Irfan Syazwanshah

BAHAN LAPISAN BAWAH :
  • 370 gm Beras Pulut  |  rendam 30 minit
  • 270 gm Santan
  • 1 helai Daun Pandan
  • Secubit Garam
BAHAN LAPISAN ATAS:
  • 300 gm Santan Pekat
  • 100 gm Jus Pandan  |  kisar 3 helai daun pandan + 100 gm air , tapis  &  timbang.. jika timbangan kurang 100gm cukupkan dengan air
  • 150 gm Gula Pasir  (tak mahu manis kurangkan)
  • 100 gm Gula Merah
  • Sedikit Garam
  • 2 sdm Tepung Gandum
  • 1 sdm Tepung Kastard
  • 5 biji Telur Gred A / B

CARA PENYEDIAAN :
❀  Satukan kesemua bahan lapisan bawah dan kukus dalam loyang 8x8 selama 25 minit sehingga masak
❀  Sementara itu satukan kesemua bahan lapisan bawah kecuali telur , kisar kemudian tapis
❀  Kacau telur dan satukan dengan bahan tadi kemudian tapis lagi
❀  Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap / pekat sedikit
❀  Curahkan ke atas pulut yang sudah masak tadi
❀  Kukus selama 25 minit sehingga masak
❀  Sejukkan terlebih dahulu barulah dipotong
❀  Pulut srikaya siap untuk dihidang


hmm sedapp..!! lapisan pulut yang lembut
dan lapisan srikaya yang begitu menyerlah dengan aroma & kewangian pandan
di sebalik lemak manis gula merah 





1 sweet comments: