Bahulu Batik Mekar
INILAH HASIL RESEPI KAK FIDA@MYR. MEMANG SEDAP, GEBU DAN SEMEKAR-MEKARNYA. THANKS KAK FIDA.
BAHULU BATIK MEKAR
Bahan-Bahan:
- 125 gm tepung gandum* (1 cwn + 1 1/2 sb)
- 1 tsp baking powder* (*ayak bersama)
- 115 gm gula halus (1/2 cwn - 1 sk)
- 1/2 sdt penuh ovallete
- 4 1/4 sdb susu cair
- 1 biji telur(A)
- 1/2 sdt esen vanilla
- 1 sdt chocolate paste (atau 1 sdb koko dibancuh dgn air jadikan pes)
Caranya:
- Panaskan kukusan. Sediakan papercup beralas mangkuk alum.
- Pukul semua bahan kecuali choc paste hingga sebati dan pekat.
- Adunan dibahagi dua dan bubuh choc paste pada satu bahagian.
- Bubuh adunan berselang-seli dlm papercup yang tersedia hingga habis.
- Kukus hingga mekar selama 10-15 min dengan api kuat.
No comments:
Post a Comment