Kek Nangka Singgahsana
SEBUT SAJA NANGKA, TENTU RAMAI PEMINATNYA KAN...KAMI SATU FAMILY PUN TERMASUK DLM KELOMPOK ITU. NANGKA YG DAH RANUM..BUKAN SAJA BOLEH DIMAKAN BEGITU JE, MALAH BOLEH DIBUAT PENGAT, KUIH TALAM, PUDING DAN JGN TAK TAU...NANGKA JUGA BOLEH DIBUAT KEK. RESEPI NI SAYA SIMPAN DAH LEBIH KURANG 20 THN. SEDAP KEK NIH, LEMBUT, GEBU, WANGI DGN AROMA NANGKA DAN TAK JEMU DIMAKAN. UNTUK LEBIH SEDAP GUNAKAN ISI NANGKA YG WARNA KEMERAHAN TU...
KEK NANGKA SINGGAHSANA
BAHANNYA:
6 BIJI TELUR (B)
200 GM TEPUNG GANDUM
(saya guna tepung superfine-kek lebih halus)
(saya guna tepung superfine-kek lebih halus)
200 GM NANGKA YANG TELAH DICINCANG (nak lebih boleh tambah lagi)
130 GM KELAPA PARUT
225 GM BUTTER
130 GM GULA KASTOR
(sukatan gula ni dah cukup manisnya bagi saya...kalau nak manis lagi boleh tambah)
(sukatan gula ni dah cukup manisnya bagi saya...kalau nak manis lagi boleh tambah)
1/4 TSP BAKING POWDER
1 TBSP SUSU PEKAT MANIS
CARANYA:
1. BUTTER DAN GULA DIPUKUL HINGGA KEMBANG, MENJADI PUTIH DAN BERKRIM.
2. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU SAMBIL DIPUKUL LAGI HINGGA KEMBANG.
3. MASUKKAN KELAPA PARUT, NANGKA DAN SUSU PEKAT MANIS. GAUL DENGAN SPATULA HINGGA RATA.
4. MASUKKAN TEPUNG SIKIT DEMI SEDIKIT. KAUPBALIK HINGGA RATA DAN SEBATI.
5. ALAS & GRIS LOYANG DGN BUTTER. TUANGKAN ADUNAN DLM LOYANG DAN BAKAR DALAM OVEN YANG TELAH DIPANASKAN TERLEBIH DAHULU DGN SUHU IKUT KEPANASAN OVEN MASING-MASING. (kalau oven saya 155C selama 45 minit api atas dan bawah)
2 comments:
IZA .. SAYA ADA LEBIHAN NANGKA KAT UMAH, X TAU NAK WAT APE..NAK WAT PENGGAT DH TAK TERMAKAN, DOK GUGEL KAT INTERNET, JUMPA LAK RESEPI NI... X TAU LAK NANGKA LEH WAT KEK EKK... IZIN AMIK RESEPI NI EKK..
Assalamualaykum.. thanks for sharing the recipe with the online readers..
alhamdulillah saya dah mencuba resepi ini tapi saya gantikan kelapa parut dgn kelapa kering sbb itu shj bahan yg tdekat ada kat rumah.. hurm.. entah mengapa rasa kelapa menguasai bbanding nangka dlm kek.. may b jika guna kelapa kering kuantitinya mesti dikurangkan sbb kelapa kering absorb liquid.. next time saya nak cuba guna kelapa parut sbgmana yg tkandung dlm resepi puan :-)
Post a Comment