Som Som Pandan
SOM-SOM NI MEMANG MENGANCAM...SEDAP, LEMBUT...SESUAI DIMAKAN BILA-BILA SAJA DIMANA JUA..HEHE. DULU ZAMAN SEKOLAH, MAK SELALU BUATKAN SOM-SOM HINGGAKAN JADI FAVOURITE KAMI ADIK BERADIK. SAYA LIHAT MAK KALAU BUAT KUIH APA PUN, TAK PAKAI RESEPI2 NIH...SEMUA MAIN AGAK-AGAK JE. YELAH MASA TU KECIL LAGI KAN TAK MINAT PUN BAB2 MASAK NI...YG TAHU CUMA MAKAN. TP BILA DAH BERKELUARGA NI KENALAH AMBIL TAHU HAL MASAK MEMASAK. LAGIPUN ANAK2 MEMANG SUKA MAKAN LEBIH-LEBIH LAGI DESSERT2 YG MACAM NI. KALAU BUAT SEKEJAP JE DAH LICIN. APA-APA PUN SOM-SOM YANG SATU NI AKAN TERUS JADI KEGEMARAN KAMI SEFAMILY...HIGHLY RECOMMENDED!!
SOM-SOM PANDAN
(Sumber: Fida@myresepi)
BAHANNYA:
100 GM TEPUNG BERAS
100 GM TEPUNG JAGUNG
1600 ML SANTAN (500 ml santan KARA + air)
100 ML AIR PANDAN (100 ml air + pandan paste)
1 TSP GARAM
PEWARNA HIJAU
SIRAP GULA:
500 GM GULA MELAKA
1000 ML AIR
2 HELAI DAUN PANDAN
CARANYA:
1. MASAK SIRAP GULA HINGGA GULA LARUT DAN TAPIS. KETEPIKAN.
2. SATUKAN KESEMUA BAHAN2 DALAM PERIUK DAN GAUL RATA. MASAK HINGGA PEKAT DAN KILAT, HINGGA ADUNAN MELETUP-LETUP.
3. TUANG ADUNAN KE DALAM LOYANG ATAU ACUAN DAN SEJUKKAN.
4. SAJIKAN BERSAMA SIRAP GULA MELAKA.
SOM-SOM PANDAN
(Sumber: Fida@myresepi)
BAHANNYA:
100 GM TEPUNG BERAS
100 GM TEPUNG JAGUNG
1600 ML SANTAN (500 ml santan KARA + air)
100 ML AIR PANDAN (100 ml air + pandan paste)
1 TSP GARAM
PEWARNA HIJAU
SIRAP GULA:
500 GM GULA MELAKA
1000 ML AIR
2 HELAI DAUN PANDAN
CARANYA:
1. MASAK SIRAP GULA HINGGA GULA LARUT DAN TAPIS. KETEPIKAN.
2. SATUKAN KESEMUA BAHAN2 DALAM PERIUK DAN GAUL RATA. MASAK HINGGA PEKAT DAN KILAT, HINGGA ADUNAN MELETUP-LETUP.
3. TUANG ADUNAN KE DALAM LOYANG ATAU ACUAN DAN SEJUKKAN.
4. SAJIKAN BERSAMA SIRAP GULA MELAKA.
No comments:
Post a Comment