Talam Lapis Coklat Delight
FIRST TIME MENCUBA DAN MERASA TALAM NI, TERUS JATUH HATI. SAYA NI SUKA DENGAN KUIH-KUIH TALAM YANG TEKSTURNYA KENYAL ALA-ALA NYONYA BEGINI. INI KALI KEDUA SAYA MEMBUATNYA...RASA??...MEMANG TAK KALAH DENGAN KUIH-KUIH TALAM YANG LAIN.
TALAM LAPIS COKLAT DELIGHT
(Sumber : Puan Yon Abu Bakar)
BAHAN-BAHAN:
300 GM TEPUNG BERAS
200 GM TEPUNG UBI
1/2 TSP GARAM
1/2 TSP AIR KAPUR (saya jadikan 1 tsp)
900 ML SANTAN PEKAT
3/4 TBSP SERBUK KOKO *
COKLAT PASTE SECUKUPNYA *(saya gantikan dgn cappuchino paste)
1 TBSP SANTAN PEKAT *
1 TBSP JUS PANDAN *
PEWRNA HIJAU SECUKUPNYA *
BAHAN SIRAP:
320 GM GULA KASTOR ( saya jadikan 210gm sbb tak suka manis)
250 ML AIR
4 HELAI DAUN PANDAN
CARANYA:
1. MASAKKAN BAHAN UNTUK SIRAP HINGGA GULA CAIR DAN SEDIKIT DIDIH. BIARKAN SEKETIKA HINGGA SUAM. MASUKKAN SANTAN DAN GARAM, KACAU RATA.
2. PANASKAN PENGUKUS. GUNAKAN LOYANG 8X8 INCI.
3. SATUKAN TEPUNG DAN AIR KAPUR. MASUKKAN CAMPURAN SIRAP DAN SANTAN, KACAU RATA DAN TAPIS.
4. BAHAGI KEPADA 3 BAHAGIAN:
- BAWAH : CAMPURKAN DGN SERBUK KOKO & COKLAT PASTE
- TENGAH: CAMPURKAN DGN 1 TBSP SANTAN PEKAT (saya tambah esen ros sikit)
- ATAS : CAMPURKAN DGN 1 TBSP JUS PANDAN & PEWARNA HIJAU
5. TUANG ADUNAN COKLAT SEBAGAI LAPISAN BAWAH KEDALAM LOYANG. KUKUS SELAMA 5 MINIT/HINGGA MASAK DENGAN API KUAT. SETELAH MASAK, CAKAR-CAKARKAN...BARU LAPISKAN DENGAN LAPISAN TENGAH. LAKUKAN HINGGA HABIS.
5. LAST SEKALI TERUSKAN MENGUKUS UNTUK SELAMA 20 MINIT/HINGGA MASAK.
TALAM LAPIS COKLAT DELIGHT
(Sumber : Puan Yon Abu Bakar)
BAHAN-BAHAN:
300 GM TEPUNG BERAS
200 GM TEPUNG UBI
1/2 TSP GARAM
1/2 TSP AIR KAPUR (saya jadikan 1 tsp)
900 ML SANTAN PEKAT
3/4 TBSP SERBUK KOKO *
COKLAT PASTE SECUKUPNYA *(saya gantikan dgn cappuchino paste)
1 TBSP SANTAN PEKAT *
1 TBSP JUS PANDAN *
PEWRNA HIJAU SECUKUPNYA *
BAHAN SIRAP:
320 GM GULA KASTOR ( saya jadikan 210gm sbb tak suka manis)
250 ML AIR
4 HELAI DAUN PANDAN
CARANYA:
1. MASAKKAN BAHAN UNTUK SIRAP HINGGA GULA CAIR DAN SEDIKIT DIDIH. BIARKAN SEKETIKA HINGGA SUAM. MASUKKAN SANTAN DAN GARAM, KACAU RATA.
2. PANASKAN PENGUKUS. GUNAKAN LOYANG 8X8 INCI.
3. SATUKAN TEPUNG DAN AIR KAPUR. MASUKKAN CAMPURAN SIRAP DAN SANTAN, KACAU RATA DAN TAPIS.
4. BAHAGI KEPADA 3 BAHAGIAN:
- BAWAH : CAMPURKAN DGN SERBUK KOKO & COKLAT PASTE
- TENGAH: CAMPURKAN DGN 1 TBSP SANTAN PEKAT (saya tambah esen ros sikit)
- ATAS : CAMPURKAN DGN 1 TBSP JUS PANDAN & PEWARNA HIJAU
5. TUANG ADUNAN COKLAT SEBAGAI LAPISAN BAWAH KEDALAM LOYANG. KUKUS SELAMA 5 MINIT/HINGGA MASAK DENGAN API KUAT. SETELAH MASAK, CAKAR-CAKARKAN...BARU LAPISKAN DENGAN LAPISAN TENGAH. LAKUKAN HINGGA HABIS.
5. LAST SEKALI TERUSKAN MENGUKUS UNTUK SELAMA 20 MINIT/HINGGA MASAK.
2 comments:
minat sungguh mkn kueh talam ni tp xkonfiden nk bt :)
sygibuaniQ,
dgn resepi ni tak perlu ada rasa xkonfiden lg....confirm jadi
Post a Comment