Chicken Blackpepper
AYAM KALAU DIMASAK APA PUN MEMANG SEDAP. AYAM BERLADA HITAM NI WALAUPUN RINGKAS...SAMA ADA SEDIKIT BERKUAH MAHUPUN KERING...TETAP UUMPH!!...LEBIH-LEBIH LAGI BILA DIMAKAN BERSAMA NASI PANAS. RESEPI OLEH CHEF SABRI...ALA CHEF YANG POPULAR KAT TV TU....LEBIH KURANG MACAM MASAK KICAP, CUMA AYAMNYA TIDAK PERLU DIGORENG TERLEBIH DULU...SENANG KAN...SESUAI UNTUK MEREKA YANG KESUNTUKAN MASA.
CHICKEN BLACKPEPPER
BAHAN-BAHAN:
800 GM DAGING AYAM (dihiris)
30 GM BAWANG PUTIH (cincang)
100 GM BAWANG BESAR (potong dadu)
100 GM LADA BENGGALA MERAH
100 GM LADA BENGGALA HIJAU (potong kiub)
4 SUDU BESAR SOS TIRAM
8 SUDU BESAR KICAP CAIR (saya ganti dengan kicap manis)
4 SUDU BESAR LADA HITAM (kisar)
100 ML MINYAK MASAK
SEDIKIT GARAM DAN GULA
CARANYA:
1. PANASKAN MINYAK, TUMISKAN BAWANG PUTIH DAN HALIA HINGGA NAIK BAU.
2. MASUKKAN LADA HITAM, AYAM, SOS TIRAM DAN KICAP CAIR. SAYA TAMBAH SIKIT AIR SEBAB NAMPAK TERLALU KERING. KACAU RATA DAN SEBATIKAN.
3. KEMUDIAN MASUKKAN LADA BENGGALA MERAH DAN HIJAU, GARAM SERTA GULA SECUKUP RASA.
CHICKEN BLACKPEPPER
BAHAN-BAHAN:
800 GM DAGING AYAM (dihiris)
30 GM BAWANG PUTIH (cincang)
100 GM BAWANG BESAR (potong dadu)
100 GM LADA BENGGALA MERAH
100 GM LADA BENGGALA HIJAU (potong kiub)
4 SUDU BESAR SOS TIRAM
8 SUDU BESAR KICAP CAIR (saya ganti dengan kicap manis)
4 SUDU BESAR LADA HITAM (kisar)
100 ML MINYAK MASAK
SEDIKIT GARAM DAN GULA
CARANYA:
1. PANASKAN MINYAK, TUMISKAN BAWANG PUTIH DAN HALIA HINGGA NAIK BAU.
2. MASUKKAN LADA HITAM, AYAM, SOS TIRAM DAN KICAP CAIR. SAYA TAMBAH SIKIT AIR SEBAB NAMPAK TERLALU KERING. KACAU RATA DAN SEBATIKAN.
3. KEMUDIAN MASUKKAN LADA BENGGALA MERAH DAN HIJAU, GARAM SERTA GULA SECUKUP RASA.
No comments:
Post a Comment