Pajeri Nenas
Weekend hari tu ada beli nenas....sebab dah plan hari pertama puasa berbuka dengan lauk pajeri. Lagipun dah lama tak masak pajeri kan, sekurang-kurangnya sebagai pembuka selera tatkala berbuka.
- 1/2 biji nenas, dicelur
- 1 cawan santan pekat
- 1 sudu besar kerisik
- 1 sudu besar rempah kari
- 6 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 sudu kecil udang kering*
- 2 cm kunyit hidup*
- 1/2 sudu kecil biji jintan manis*, ditumbuk lumat
- 1 cm kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- Garam dan Gula secukup rasa
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Tumiskan sehingga wangi.
- Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Masakkan lagi hingga naik bau.
- Masukkan santan pekat dan biarkan mendidih.
- Masukkan nenas. Jika kuah pekat tambahkan dengan sedikit air.
- Biar mendidih dan masukkan kerisik. Masak hingga kuah pekat dan pecah minyak.
No comments:
Post a Comment