Cucur Pisang
Cucur pisang atau lebih popular disebut cekodok pisang memang digemari oleh sesiapa jua tak kira dewasa mahupun kanak-kanak. Enak dimakan waktu sarapan, minum petang atau sebagai kudapan. Resepi masih seperti cucur pisang yang biasa cuma saya tambahkan horlick di dalamnya.
Caranya
CUCUR PISANG
Bahan-Bahan- 250 gm pisang emas/berangan [lecek]
- 180 gm tepung gandum
- 20 gm horlicks
- 80 gm kelapa parut putih
- 2 sudu besar susu cair
- 1/4 sudu teh baking powder
- 1/4 sudu teh esen pisang [optional]
- gula secukupnya
- secubit garam
- air jika perlu
Caranya
- Satukan semua bahan kecuali air ke dalam mangkuk adunan dan kacau rata. Tambahkan air jika perlu.
- Panaskan minyak. Menggunakan hujung sudu yang dicelupkan dalam minyak panas, sudukan adunan kecil-kecil ke dalam kuali.
- Balikkan gorengan hingga kuning keemasan dan angkat.
- Hidangkan ketika masih panas.
No comments:
Post a Comment