Ayam Berempah Ketumbar
Ayam ketumbar ni sebagai gandingan kepada nasi buah-buahan (lihat menu directory) untuk lunch kami semalam. Jauh tau saya pi timba resepi....kena menyeberang lautan pasifik yang terbentang luas nun....hehehe....cuba u all teka kat mana tu yer....yes, betul tu....kat umah JC di Orlando US sana. Memang klas ayam ni...sedap....ada macam-macam rasa kat dalam. Kalau nak tau cubalah. JC izinkan saya copy n paste resepi di sini yer untuk dishare dengan rakan-rakan yang lain.
Bahan Perap
Sumber: http://jceastmeetwestkitchen.blogspot.com/
AYAM BEREMPAH KETUMBAR
Bahan Perap
- 1/2 ekor ayam -dipotong kecil (bole juga guna dada ayam)
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 sudu besar serbuk kari
- 2 sudu teh serbuk lada kering
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 5 biji buah keras
- 1 cawan daun ketumbar
- 1 in halia
- 1/2 in lengkuas
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 helai daun kunyit }
- 3 helai daun limau purut } siat2
- 2 sudu besar gula perang atau gula merah
- 1/2 cawan santan pekat
- garam secukupnya
- 1/2 biji limau nipis ambil jusnya
- 1 cawan kacang peas
- Perap ayam dgn bahan perap selama sejam kemudian goreng basah dan ketepikan. Guna kuali yg sama tinggalkan minyak dlm 1/4 cawan kemudian tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau.
- Kemudian masukkan ayam dan gaul rata. masukkan bahan A gaul rata dan biarkan renih perlahan hingga ayam betul2 masak. Rasakan garamnya dan akhir sekali masukkan kacang peas.. biarkan kuahnya pekat sikit... boleh la dihidangkan.
Sumber: http://jceastmeetwestkitchen.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment