Nasi Buah-Buahan
Masih ingat lagi tak rancangan ketuk-ketuk ramadan lalu? Dalam salah satu rancangannya, sheila rusly ada menunjukkan cara memasak nasi buah-buahan. Sedari bulan puasa lagi saya tertarik untuk mencuba....tak juga terbuat-buat....dan akhirnya dapat juga saya merealisasikannya semalam. Dalam rancangan itu, tidak dinyatakan resepi sepenuhnya yang ada cuma bahan-bahannya saja. Jadi saya telah gabungkan resepi dari koleksi-koleksi yang ada dengan sukatan saya sendiri serta menambahkan buah segar selain buah-buah kering.
Bahan-Bahan
Caranya
jenis buah-buahan dan kuantiti yang digunakan boleh anda adjust mengikut kesukaan dan pilihan masing masing.
NASI BUAH-BUAHAN (my style)
Bahan-Bahan
- 500 gm beras basmathi
- 600 ml air
- 120 gm buah nenas [buangkan bahagian keras ditengahnya & dihiris nipis]
- 80 gm aprikot kering [dihiris]
- 80 gm kismis
- 50 ml susu cair
- 1 kiub ayam
- 1 batang serai [dititik]
- 1 helai daun pandan
- 3 sudu besar jus mixfruit cordial
- 4 sekawan bahan penumis [kulit kayu manis, pelaga, cengkih & bunga lawang]
- 4 sudu besar minyak sapi
- minyak masak
- garam secukup rasa
- 40 gm halia
- 50 gm bawang besar
- 15 gm bawang putih
- 30 gm gajus/badam
Caranya
- Beras dicuci dan rendam 5-10 minit, kemudian toskan. Masukkan beras ke dalam rice cooker.
- Panaskan minyak sapi bersama minyak. Masukkan daun pandan, serai, bahan penumis 4 sekawan diikuti dengan bahan kisar. Tumis dengan api yang sederhana sehingga naik bau.
- Masukkan air, susu cair, jus cordial, kiub ayam dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
- Bila sudah mendidih dan telah cukup rasanya, tuangkan ke dalam rice cooker, kacau rata. Taburkan buah-buahan di atas.
- Tutup periuk rapat-rapat dan masaklah sehingga nasinya kering dan masak.
- Semasa menghidang taburkan bawang goreng.
jenis buah-buahan dan kuantiti yang digunakan boleh anda adjust mengikut kesukaan dan pilihan masing masing.
No comments:
Post a Comment