Kek Kukus Epal
Assalamualaikum...
Tengahari semalam lepas siap memasak sambil menunggu anak-anak pulang dari sekolah.....ada free sekejap.....kemas-kemas lah rak buku yang dah tak sedap mata memandang tu. Pelbagai buku daripada ilmiah sehinggalah pada masakan dan majalah. Bila tiba pada buku masakan, tetiba jatuh sehelai kertas daripada sebuah buku bertulisan tangan tertera resepi 'steamed apple cake'. Saya kenal tulisan pada kertas tu tulisan saya tapi tak ingat bila masa saya salin.....even daripada mana dapat pun tak tau sebab tak pulak dituliskan sekali. Malas nak fikir panjang.....terus ke dapur bereksperimen. Hati tertanya-tanya samada sukses ker tidak ker......
Dalam fridge ada tinggal 2 biji epal hijau.....dah dua tiga hari terbiar tergolek-golek.....agaknya rakyat kat umah ni dah jemu kot sebab tu tak berusik. Alang-alang membazir, saya gunakan lah.....Membuatnya tak lah remeh mana, mengukusnya pun cuma 10 minit aje.....sekelip mata dah siap boleh terus makan. Tak rugi saya mencuba sebab kek ni teksturnya halus, lembut dan gebu sesangat.
Overall sukses.....cuma rasa epalnya tu kurang. Agaknya kalau ada esen epal, tambahkan sedikit.....pasti rasa epal akan lebih menyerlah. Walau apa pun memang sedapp.....gebusss.....
Okeylah, sebelum helaian kertas tu menghilang terbang melayang dengan resepinya sekali.....saya taip semula di sini sebagai rujukan.
Okeylah, sebelum helaian kertas tu menghilang terbang melayang dengan resepinya sekali.....saya taip semula di sini sebagai rujukan.
KEK KUKUS EPAL
sharing : Iza Akma SSK
sharing : Iza Akma SSK
Bahan A :
2 biji telur (gred B)
65 gm gula kastor
1 tsp ovalet
Pukul bahan A sehingga kembang dan pekat.
Bahan B :
130 gm tepung superfine
1/2 tsp baking powder
1/4 tsp soda bokarbonat
Satukan bahan B.
Masukkan ke dalam adunan telur yang telah dipukul kembang tadi berselang-seli dengan minyak jagung pada bahan C.
Teruskan memukul sehingga sebati. Ketepikan.
Masukkan ke dalam adunan telur yang telah dipukul kembang tadi berselang-seli dengan minyak jagung pada bahan C.
Teruskan memukul sehingga sebati. Ketepikan.
Bahan C :
1 biji epal hijau
secubit garam
70 ml minyak jagung
Potong apple kecil-kecil. Blend bersama garam dalam pengisar kering sehingga halus.
Tuangkan kedalam adunan di atas, kaupbalikkan hingga rata.
Isikan adunan dalam acuan kecil-kecil.
Kukus selama 10 minit dengan api kuat.
14 comments:
Cantiknya....suka kaler hijau tu...Iza guna acuan camana rupanya ek...bekenan lak kak cek...:D
comelnya...
Dan nampak sangat menarik!
boleh cuba ni..
cantiknyer mould akak!! rasa mcm apam ke mcm kek kak? nmpk mcm apam yg comel.. hihi
ps: kalau akak buat pop up window utk komen ni lg senang kot nk komen.. hihi. skrg intenet tun kureng kset, dgn laptop yg x berapa nk sihat ni, lg laa slow loading page. kalau wat komen appear dlm window yg lain laju sket kot kuar kotak komen nih. =)
cantik menarik dan tertarik
Cantik....
Salam Iza...
Cantiknya kek ni....geram tengok! Mcm mana rupa acuannya...
Salam..Ohhh cantiknya bentuk kek kukus ni....
As'salam Iza
sukalah tengok, cantik. bolehlah k.ct cuba buat nanti. buah epal memang sentiasa ada dalam petiais tu :D
Amboiiii... mesti sedap ni secantek rupenye... salam singgah siniii
Selamat malam Iza..cantik2 kek epal tu..bole cuba ni.
salam kenal..cantiknya..:)
Kek tu buat sendiri ke atau gambar internet..kalau buat sendiri, alang2 snap gambar kek nape tak ambil sekali gambar cara membuatnya boleh juga kita belajar macam mana cara nak susun warna supaya jadi cantik macam tu..
Ape tepung superfine tu..
Salam.. Ape tepung superfine tu. Boleh ganti dengan tepung lain tak..
Post a Comment