KEK MARBLE TAPAI
.... السلام عليكم
Sejak kecil iza biasa lihat opah iza menyediakan tapai ubi. Asal ada saja ubi, opah tak akan lepaskan peluang membuat tapai samada untuk sajian keluarga mahupun sebagai hidangan untuk para tetamu di hari raya. Ia diperbuat daripada ubikayu rebus yang diperam bersama ragi. Biasanya tapai sesuai disajikan sebagai pencuci mulut. Lebih enak dimakan setelah didinginkan atau dinikmati bersama aiskrim atau cendol.
Pasti ramai di antara kita yang tidak tahu bahawa di sebalik kemanisan tapai ubi tersirat juga khasiatnya kepada kesihatan tubuh badan manusia. Ia dikatakan berpotensi mencegah kanser.
Hasil kajian sekumpulan pakar penyelidik UPM mendapati, bakteriosin sejenis protein yang dihasilkan melalui proses penapaian memberi hasil positif terhadap aktiviti antikanser. Walaupun bakteriosin dikenal pasti menunjukkan tindak balas yang positif untuk menggalakkan aktiviti antikanser, ini tidak berpotensi bagi mengubat penyakit berkenaan.
Kajian awal mereka mendapati tapai ubi mampu mencegah tujuh penyakit kanser seperti servikal, ovari, payudara dan leukemia yang sinonim dengan wanita.
Jadi JANGAN terkejut sekiranya satu hari nanti anda perlu menjadikan tapai ubi sebahagian dari menu harian semata-mata untuk menjaga kesihatan meskipun ia bukanlah makanan yang sesuai diambil setiap hari.
Kek tapai versi kukus ni iza buat minggu lepas. Rasanya seakan brownies....lembap-lembap dan lembut giteww. Jika ikut resepi asal, kejadiannya berlapis-lapis tapi iza marblekan untuk setiap lapisan. Nak layerkan saja atau marble....terpulang pada citarasa....tepuk dada tanya selera.
KEK MARBLE TAPAI
adapted from Buah Dapur Vika
tested : Iza Akma SSK
150 gm tepung gandum *
1/2 tsp baking powder * (*diayak)
200 gm gula kastor
5 biji telur
1 tsp ovalet
1/4 tsp esen vanila
50 gm susu pekat manis
200 gm marjerin ~ cairkan
50 gm coklat rice / coklat cip
1 sdm coklat emulco
Panaskan kukusan. Alas dan gris nipis loyang 8x8 inci.
Pukul telur + gula + ovalet hingga kembang, putih, pekat dan bertanduk.
Masukkan tepung yang diayak berselang-seli dengan tapai yang dilecek sambil dipukul dengan kelajuan yang rendah hingga rata.
Masukkan susu pekat manis dan esen vanila. Kaupbalik dengan spatula hingga rata dan sebati. Masukkan marjerin yang dicairkan pada akhir sekali dan gaul rata.
Bahagi adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian campurkan coklat paste dan 1 bahagian lagi dibiarkan plain serta ditambahkan dengan coklat rice / coklat cips.
Setelah kukusan betul-betul mendidih, tompok-tompokkan adunan coklat dan plain secara rawak bagi membentuk marble sebagai lapisan pertama dan kukus 10 minit. Kemudian tompokkan lagi untuk lapisan kedua seperti lapisan pertama tadi dan kukus lagi 10 minit.
Lakukan kaedah yang sama untuk lapisan seterusnya sehingga semua adunan habis digunakan. Untuk lapisan yang akhir kukuskan selama 20 minit.
Angkat dan sejukkan sebelum dipotong.
adapted from Buah Dapur Vika
tested : Iza Akma SSK
Bahan-Bahan :
250 gm tapai ubi ~ buang urat & lecek halus150 gm tepung gandum *
1/2 tsp baking powder * (*diayak)
200 gm gula kastor
5 biji telur
1 tsp ovalet
1/4 tsp esen vanila
50 gm susu pekat manis
200 gm marjerin ~ cairkan
50 gm coklat rice / coklat cip
1 sdm coklat emulco
Caranya :
Panaskan kukusan. Alas dan gris nipis loyang 8x8 inci.
Pukul telur + gula + ovalet hingga kembang, putih, pekat dan bertanduk.
Masukkan tepung yang diayak berselang-seli dengan tapai yang dilecek sambil dipukul dengan kelajuan yang rendah hingga rata.
Masukkan susu pekat manis dan esen vanila. Kaupbalik dengan spatula hingga rata dan sebati. Masukkan marjerin yang dicairkan pada akhir sekali dan gaul rata.
Bahagi adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian campurkan coklat paste dan 1 bahagian lagi dibiarkan plain serta ditambahkan dengan coklat rice / coklat cips.
Setelah kukusan betul-betul mendidih, tompok-tompokkan adunan coklat dan plain secara rawak bagi membentuk marble sebagai lapisan pertama dan kukus 10 minit. Kemudian tompokkan lagi untuk lapisan kedua seperti lapisan pertama tadi dan kukus lagi 10 minit.
Lakukan kaedah yang sama untuk lapisan seterusnya sehingga semua adunan habis digunakan. Untuk lapisan yang akhir kukuskan selama 20 minit.
Angkat dan sejukkan sebelum dipotong.
3 comments:
as-salam
npk menarik resepi ni kak..nak cuba..
Salam..menarik juga resipi kek ni...nampak sedap sangat
salam, nmpk sedap dan cntiklah kek ni..
Post a Comment