BUTTERSCOTCH BLUEBERRY FINGER BUNS
.... السلام عليكم
BUTTERSCOTCH BLUEBERRY FINGER BUNS
source : Rosmarlina @ jintanmanis.com
tested : Iza Akma SSK
80 gm tepung gandum
2 sudu besar susu tepung / skim milk
1 sudu kecil butterscotch / esen vanila
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
40 gm @ 2 sudu besar shortening / butter / marjerin
1/2 sudu kecil garam
6 gm atau 2 sudu kecil yis
160 ml susu suam / air suam
4 sudu besar water roux / 1 sudu kecil bread softner / bread improver
1 sudu kecil baking powder
4 sudu besar gula
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing, tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan selepas itu boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastik bersih dah letakkan doh di dalam plastik itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Selepas itu perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastik wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit atau satu jam.
4. Selepas itu, tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, uli sebentar dalam 5 minit, selepas itu bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan bentukkan memanjang, susun dalam acuan petak, buleh juga diletakkan di atas dulang pembakar, pastikan bun tidak disusun terlalu rapat, supaya bun boleh naik dengan baik, biarkan naik dua kali ganda.
Peringatan, acuan petak dan dulang pembakar mesti di alas dahulu dengan baking sheet supaya senang dikeluarkan dari acuan apabila siap di bakar nanti.
5. Gliss permukaan bun dengan egg wash dan jalurkan dengan blueberry filling, akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.
6. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya.
Selamat Mencuba.
source : Rosmarlina @ jintanmanis.com
tested : Iza Akma SSK
Bahan-bahan :
370 gm tepung roti (high protein flour)80 gm tepung gandum
2 sudu besar susu tepung / skim milk
1 sudu kecil butterscotch / esen vanila
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
40 gm @ 2 sudu besar shortening / butter / marjerin
1/2 sudu kecil garam
6 gm atau 2 sudu kecil yis
160 ml susu suam / air suam
4 sudu besar water roux / 1 sudu kecil bread softner / bread improver
1 sudu kecil baking powder
4 sudu besar gula
Topping :
sedikit blueberry filling yang dimasukkan dalam plastik bersih dan gunting hujungnya supaya senang untuk dijalurkan atas bun nantiEgg Wash @ Gliss :
baki telur + 1 sudu besar air + beberapa titik esen vanilaCaranya ( Doh Roti) :
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing, tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan selepas itu boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastik bersih dah letakkan doh di dalam plastik itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Selepas itu perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastik wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit atau satu jam.
4. Selepas itu, tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, uli sebentar dalam 5 minit, selepas itu bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan bentukkan memanjang, susun dalam acuan petak, buleh juga diletakkan di atas dulang pembakar, pastikan bun tidak disusun terlalu rapat, supaya bun boleh naik dengan baik, biarkan naik dua kali ganda.
Peringatan, acuan petak dan dulang pembakar mesti di alas dahulu dengan baking sheet supaya senang dikeluarkan dari acuan apabila siap di bakar nanti.
5. Gliss permukaan bun dengan egg wash dan jalurkan dengan blueberry filling, akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.
6. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya.
Selamat Mencuba.
2 comments:
Suka tgk anda masak. semuanya menjadi. Tahniah.
@juadah
Terima kasih Pn. Saadah... for visiting & your nice comment.
Post a Comment