APPLE PANCAKES with CUSTARD SAUCE
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Jumaat tiba lagi.... Jumaat pertama tahun 2014.
Saya tertarik dengan petikan artikel dalam akhbar Sinar hari ini. Izinkan saya selitkan sedikit untuk pengetahuan kita bersama.
Nabi Muhammad SAW bersabda : "Sesungguhnya hari kamu yang paling utama adalah Jumaat, maka perbanyakkanlah selawat ke atas ku pada hari itu. Sesungguhnya selawat kamu disampaikan kepadaku." Sahabat bertanya, "Wahai Rasulullah, bagaimana selawat kami disampaikan kepadamu padahal engkau telah hancur menjadi tanah?" Baginda menjawab, "Sesungguhnya ALLAH mengharamkan atas bumi menghancurkan jasad golongan Nabi." (Sahih, Abu Daud)
Rasulullah SAW tidak mendengar ucapan salam kepadanya. Baginda tidak mengetahui secara langsung apa yang berlaku dalam dunia selepas Baginda wafat. Akan tetapi Baginda menjelaskan selawat dan salam 'disampaikan' kepada Baginda melalui golongan malaikat yang berkeliling di bumi.
Jika inginkan pahala selawat yang paling sempurna, maka bacalah seperti yang kita baca dalam tahiyat akhir ketika solat. Inilah lafaz selawat yang paling sempurna dan tidak ada yang lebih sempurna daripada itu.
Pankek ni saya buat masa cuti tahun baru aritu. Kesian tengokkan buah epal yang dah macam perhiasan kat dalam petisejuk tu. Jadi saya usaha buatkan sesuatu yang gerenti habis punya. Saya memilih untuk buat pankek. Tapi saya tak naklah potong-potong masuk macam tu ajer dalam bancuhan pankek. Saya nak buat sesuatu yang lain. Akhirnya dapat ilham dengan memasakkan epal tersebut seperti buat jem yang kemudiannya diadun sekali dalam adunan.
Inilah hasilnya. Pankek Epal disajikan bersama siraman sos kastad.
Saya sejukkan dulu sekejap sos kastad dalam petisejuk kemudian baru makan bersama pankek. Wallaaah....
Resipi APPLE PANCAKES
by Iza Akma SSK
inspired from Fluffy Pancakes, Allrecipes.com
4 tbsp cuka makan*
* Kedua bahan ini disatukan. Kacau dan biarkan untuk 5 minit. Ini adalah untuk menghasilkan buttermilk. Jika tiada cuka, gantikan dengan jus lemon.
250 gm tepung gandum
2 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp garam
4 tbsp gula pasir
2 biji telur (A)
4 tbsp butter ~ dicairkan
260 gm applesauce (resepi di bawah)
Masukkan gula dan applesauce, kacau hingga rata.
Pukul ringan telur dengan garfu, masukkan butter cair dan kacau. Satukan campuran telur ini ke dalam buttermilk yang telah disediakan tadi. Kacau hingga sebati.
Tuangkan bancuhan cecair ke dalam bekas berisi bahan tepung. Kacau hingga adunan sebati. Perapkan adunan 10 - 15 minit untuk mendapatkan hasil pancake yang cantik dan gebu.
Panaskan kuali nonstick dengan api yang sederhana panas. Tuangkan sesenduk adunan, biarkan dalam keadaan membulat dan masak hingga keluar buih-buih pada permukaannya dan balikkan.
Masak hingga pancake masak dan angkat.
Hidangkan pancake bersama sos kastad.
by Iza Akma SSK
inspired from Fluffy Pancakes, Allrecipes.com
Bahan-Bahan :
300 gm susu segar*4 tbsp cuka makan*
* Kedua bahan ini disatukan. Kacau dan biarkan untuk 5 minit. Ini adalah untuk menghasilkan buttermilk. Jika tiada cuka, gantikan dengan jus lemon.
250 gm tepung gandum
2 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp garam
4 tbsp gula pasir
2 biji telur (A)
4 tbsp butter ~ dicairkan
260 gm applesauce (resepi di bawah)
Caranya :
Tepung gandum, baking powder, soda bikarbonate, garam disatukan dan diayak.Masukkan gula dan applesauce, kacau hingga rata.
Pukul ringan telur dengan garfu, masukkan butter cair dan kacau. Satukan campuran telur ini ke dalam buttermilk yang telah disediakan tadi. Kacau hingga sebati.
Tuangkan bancuhan cecair ke dalam bekas berisi bahan tepung. Kacau hingga adunan sebati. Perapkan adunan 10 - 15 minit untuk mendapatkan hasil pancake yang cantik dan gebu.
Panaskan kuali nonstick dengan api yang sederhana panas. Tuangkan sesenduk adunan, biarkan dalam keadaan membulat dan masak hingga keluar buih-buih pada permukaannya dan balikkan.
Masak hingga pancake masak dan angkat.
Hidangkan pancake bersama sos kastad.
HOMEMADE APPLESAUCE (my-style)
4 biji epal merah/hijau ~ buang empulur, kulit dan dipotong dadu
400 gm air
1/8 tsp cinnamon powder
2 tbsp gula perang
Masukkan semua bahan dalam kuali. Masakkan hingga mendidih dan epal jadi lembut.
Bila epal dah lembut, lenyekkan hingga halus dalam kuali itu juga tanpa memadamkan api. Setelah epal dilenyek halus, kecilkan api, teruskan memasak sehingga pekat dan airnya kering....seperti memasak inti nenas untuk biskut tat. Dah betul-betul pekat, angkat dan biarkan sejuk.
* Selepas sejuk, timbang anggaran 260gm *
SOS KASTAD
200 gm susu sejat@cair
200 gm air
2 tbsp gula pasir
1/4 tsp esen vanila
2 tbsp tepung kastad
secubit garam
Satukan dan masak semua bahan kecuali tepung kastad dalam periuk. Bila susu dah panas, ambil susu dalam beberapa sudu dan bancuhkan bersama tepung kastad. Tuangkan bancuhan tepung kastad ke dalam periuk berisi susu. Teruskan memasak sehingga kastad memekat.
2 comments:
Assalam
Menarik dan tertarik
Sedappp dgn lelehan kastad nya emmm
Terasa keenakannya
salam kak..
woww...nmpak creamy ...
Post a Comment