CEKODOK PISANG.... Rangup di luar, Gebu di dalam.
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Apa khabar semua?
Empat bulan lebih atau tepatnya 137 hari dapur maya saya ni tak berupdate. Sepanjang tempoh tersebut banyaklah perkara suka duka pahit manis yang berlaku. Antaranya adalah dua tiga perkara yang menggembirakan saya. Perkara apa tu ehh? Nantilah bila tiba masanya akan saya kongsikan pada semua okay... but not now.
Ini dia cekodok pisang rangup kembali sebagai entri pembukaan 2014 ini. Cekodok pisang ni bukan sebarang cekodok tau. Nampak aja sama macam cekodok pisang lain. Walau serupa tapi tak sama. Biasa cekodok pisang diadun menggunakan tepung gandum. Tapi yang ini special.... ada tepung beras.... jangan tak tahu. Tepung beras itulah yang memberi kelainan pada cekodok ini.... rangup di luar tapi gebu di dalam. Idea menggunakan tepung beras adalah daripada Kak Ita Rohaya. Saya olahkan sedikit sebab nak sesuaikan dengan pisang yang ada sebab pisang tu pun dah nazak sangat dah. Alang-alang buat baik habiskan aje pisang tu.... tak payah nak sebukan kepala pikir-memikir.
Memang ternyata sedap cekodok ni. Ada yang berkenan tak? Rasa-rasa berkenan jangan pandang-pandang jeling-jeling jer.... apakata buat dan sajikan pula pada keluarga anda.
Di bawah ni saya sertakan versi yang telah saya olah dengan yang asal.
Resipi CEKODOK PISANG
by Iza Akma SSK
125 gm tepung beras
125 gm tepung gandum
1/2 tsp soda bikarbonat
3 sudu makan gula pasir (+/- ikut kemanisan pisang)
secubit garam
by Iza Akma SSK
Bahan-Bahan :
800 gm pisang ~ dilenyek125 gm tepung beras
125 gm tepung gandum
1/2 tsp soda bikarbonat
3 sudu makan gula pasir (+/- ikut kemanisan pisang)
secubit garam
Caranya :
Panaskan minyak. Sebatikan pisang, tepung gandum, tepung beras, soda dan garam dalam mangkuk adunan. Bila minyak telah panas baru tambahkan gula dan gaul sebati. Adunan dah siap untuk digoreng. Minyak jangan terlalu panas nanti cepat hangus. Sebaiknya goreng dalam kuali non-stick.Resipi Asal Ita Rohaya :
500 gm pisang ~ dilenyek
80 gm tepung beras
80 gm tepung gandum
1/2 tsp soda bikarbonat
2 tbsp gula (nak tambah pun boleh)
- Untuk mendapatkan bentuk cekodok yang comel bulat-bulat... lepas masukkan ke dalam kuali, guna sudip gelek-gelek secara perlahan di permukaan cekodok.
500 gm pisang ~ dilenyek
80 gm tepung beras
80 gm tepung gandum
1/2 tsp soda bikarbonat
2 tbsp gula (nak tambah pun boleh)
Tips :
- Jangan memasukkan gula pada saat awal mengadun tapi dimasukkan akhir bertujuan merangupkan tekstur cekodok anda.- Untuk mendapatkan bentuk cekodok yang comel bulat-bulat... lepas masukkan ke dalam kuali, guna sudip gelek-gelek secara perlahan di permukaan cekodok.
18 comments:
Aslmkm Iza. Along pun dah lama tak bw ke rmh kekawan, terlalu byk hal nak di uruskan. Anyway, Slmt Tahun Baru. Semuga Iza sukses & gembira selalu.
selamat kembali dan selamat tahun baru..
cekodok sentiasa diminati dan jadi pujaan hati..heheh..
Wow! bestnyaaa....
@HomeKreation
Wa'alaikumussalam Along.
Tkasih Along n Selamat Tahun Baru. Moga tahun baru ini membawa seribu rahmat dan kebahagiaan utk Along sekeluarga.
@Bbwana adienia
Selamat Tahun Baru.
Yes u r right. Biar seribu kuih pun yang muncul cekodok masih mampu mengekalkan kejuaraannya, bertakhta di hati semua. :)
@Gee®
Cekodok pisang memang best....senang dibuat sedap dimakan kan K.Gee :)
Salam Kak Iza, cekodok pisang camnie ler selalu saya beli..siyes sedap..rupa2nya pakai tepung beras ye..minta izin ambil resepi nie ye..
wah kak. resepi yang sgt best dan sy dh cube. MIL pun suke n die nk try buat jugak mcm sy buat. terima kasih share recipe ye kak.. :)
Tgh mencri resepi ni unt bkk pose, tp soda bika x do pulak..huhu
hye kak iza..mohon amik respi yee..tb2 teringin plk nk mkn cekodok pisang
tp nk tnye pisang ape y kak iza gune ek
Mmg sedap, Mmg lazat: say a guna acuan tako tao guna minyak setitik je pun!
Tiba tiba saya teringat cekodok bapak saya goreng search kat google jumpa blog nih laparlak
As salam dik....mohon share resipi..hikhikhik
Erm yummy
Assalam....cik Iza. Tq... akhirnya menjadi juga cekodok saya :) . Sebelum ni buat cekodok asyik jadi 'batu' ja....
minta izin share sekali ya...
Mmg best...dah buat ikut resipi ni...jadi...rangup die luar lembut didalam...
jenjalan cari resepi kodok pisang.. tq shared!
kak boleh saya akak gunakan pisang ape
Post a Comment