ASAM PEDAS IKAN SALMON
Kalau ke Shah Alam dan kebetulan waktu tu lunch time saya mesti singgah di Sek 13 Bistro Qaseh. Suka kat situ sebab menunya macam-macam ada. Lagipun kebanyakan menunya masakan ala kampung. Memang itu pun saya cari jika lunch di luar. Kat situ lah tersua ikan salmon masak asam pedas masa mula-mula makan situ dulu. Try ambil sekeping buh dalam pinggan. Dah rasa, hmmm.....tak sangka sedap rupanya salmon buat masak asam pedas nih. Agaknya kalau dapat salmon yang fresh lagi lah sedap kann. Tapi kat sini mana nak jumpa yang segar yang ada cuma frozen. Apapun alhamdulillah.....walaupun negara kita tiada salmon segar namun kita masih boleh menikmatinya biarpun sekadar frozen
Kekadang pergi tesco ada jugak nampak salmon cantik-cantik lagi. Apalagi rembat la empat lima keping. Tertunai jugak hajat hati nak masakkan asam pedas. Cumanya masak ikan ni kena lebih berhati-hati.....tak boleh dimasak terlalu lama dan terlebih kacau takut nanti hancur sebab ikan ni isinya lembut dan masaknya pula cepat.
Aduhaiii.....Sedap nyerrr Asam Pedas Ikan Salmon ni..!!
ASAM PEDAS IKAN SALMON
by IzaAkma SSK
12 btg Kacang Bendi
1 biji Tomato
2 tangkai Daun Kesum
1 cwn Jus Asam Jawa
1 1/2 cwn Air
Garam & Gula secukup rasa
1 biji Buah Keras
1/2 inci Belacan
3 ulas Bawang Putih
1 biji Tomato ~ dibuang biji
1 inci Halia
1 inci Kunyit Hidup
1 btg Serai (bhg putih dititik, selebihnya dikisar)
1 tangkai Daun Kari
Serai yg dititik dalam Bahan Kisar B
Tumiskan Bahan Tumis hingga wangi
Masukkan Bahan Kisar B, tumis lagi hingga naik bau
Masukkan Bahan Kisar A, tumis hingga garing dan terbit minyak dengan api sederhana. Kacau selalu supaya tumisan tidak hangus
Masukkan garam, gula dan bunga kantan, tumiskan sebentar
Masukkan air asam jawa, air dan biarkan mendidih
Masukkan daun kesum dan kacang bendi. Bila dah separa lembut baru masukkan ikan. Biarkan kuahnya merenih dan mendidih sekali lagi dan rasakan kuahnya
Bila kuahnya dah cukup rasa, masukkan buah tomato.
Kacau-kacau sekejap, padamkan api. Siap
by IzaAkma SSK
Bahan-Bahan :
500 gm Ikan Salmon ~ lumurkan dengan sedikit serbuk kunyit12 btg Kacang Bendi
1 biji Tomato
2 tangkai Daun Kesum
1 cwn Jus Asam Jawa
1 1/2 cwn Air
Garam & Gula secukup rasa
Bahan Kisar A :
20 tangkai Cili Kering1 biji Buah Keras
1/2 inci Belacan
Bahan Kisar B :
6 ulas Bawang Merah3 ulas Bawang Putih
1 biji Tomato ~ dibuang biji
1 inci Halia
1 inci Kunyit Hidup
1 btg Serai (bhg putih dititik, selebihnya dikisar)
Bahan Tumis :
10 biji Halba1 tangkai Daun Kari
Serai yg dititik dalam Bahan Kisar B
Caranya :
Panaskan minyakTumiskan Bahan Tumis hingga wangi
Masukkan Bahan Kisar B, tumis lagi hingga naik bau
Masukkan Bahan Kisar A, tumis hingga garing dan terbit minyak dengan api sederhana. Kacau selalu supaya tumisan tidak hangus
Masukkan garam, gula dan bunga kantan, tumiskan sebentar
Masukkan air asam jawa, air dan biarkan mendidih
Masukkan daun kesum dan kacang bendi. Bila dah separa lembut baru masukkan ikan. Biarkan kuahnya merenih dan mendidih sekali lagi dan rasakan kuahnya
Bila kuahnya dah cukup rasa, masukkan buah tomato.
Kacau-kacau sekejap, padamkan api. Siap
2 comments:
Hmmm... Sedapnya!!
Post a Comment