TALAM KRAKERS
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Dari segi rasa dah okay... sedap, lembut dan terasa lemak-lemak biskut.
Cuma keberhasilannya kurang puashati... mungkin ada silap sewaktu proses penyediaan.
Tapi tak mengapa, akan cuba lagi dalam masa terdekat dan lihat bagaimana hasilnya nanti.
Apapun simpan dulu resipi di sini sebagai rujukan.
TALAM KRAKERS
by IzaAkma SSK
source : Kak Fida @ MyResipi
❀ Satukan pula bahan-bahan lapisan atas dan tapis. Ketepikan.
❀ Panaskan kukusan. Tuang adunan biskut ke dalam loyang yang disapu minyak. Kukus selama 20 minit atau hingga masak.
❀ Tuang pula adunan lapisan atas perlahan-lahan ke atas lapisan bawah dan kukus lagi 12-15 minit atau hingga masak dengan api sederhana
❀ Biar kuih benar-benar sejuk, boleh dipotong dan hidangkan.
source : Kak Fida @ MyResipi
BAHAN LAPISAN BAWAH :
- 10 keping Biskut Krakers (7 keping haluskan, 3 keping patah-patahkan)
- 1/2 cwn Susu Segar
- 3/4 cwn Susu Sejat
- 3 sdb Susu Pekat Manis
- 2 sdb Gula Pasir
- 1 biji Telur
- 1 tsp Pandan Paste
- Sedikit Garam
BAHAN LAPISAN ATAS :
- 1/2 cwn Tepung Beras
- 1/2 cwn Santan Pekat
- 1 cwn Air
- Garam secukup rasa
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Untuk lapisan bawah, satukan kesemua bahan kecuali biskut dan kacau rata lalu masukkan biskut dan kacau lagi. Ketepikan. [iza blend halus semua bahan]❀ Satukan pula bahan-bahan lapisan atas dan tapis. Ketepikan.
❀ Panaskan kukusan. Tuang adunan biskut ke dalam loyang yang disapu minyak. Kukus selama 20 minit atau hingga masak.
❀ Tuang pula adunan lapisan atas perlahan-lahan ke atas lapisan bawah dan kukus lagi 12-15 minit atau hingga masak dengan api sederhana
❀ Biar kuih benar-benar sejuk, boleh dipotong dan hidangkan.
1 comment:
kecur teman nengoknye..
Post a Comment