NASI BERINGIN @ NASI SERAI
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Kali kedua menanak nasi beringin yang juga dipanggil nasi serai.
Walaupun resipi ini tak banyak lari dari yang pernah buat sebelum... namun tetap memberi rasa berbeza.
Saya kata tak banyak lari sebab masih menggunakan rempah.
Manakala berbeza rasa kerana nasi beringin dahulu guna rempah ketumbar, jintan putih, badam dan santan... tapi yang ini rempahnya cuma jintan kasar @ manis, serai yang banyak dan tanpa santan
Ikutkan asal, warna nasi asli... tak ada warna.
Saja warnakan warna ala-ala diraja..
Pastu gandingkan dengan pengiringnya yang hitam menawan... tampak kontras gitu..
Harum aroma jintan dengan serai sewaktu menumis... emmm menusuk selera...
Keenakannya mendapat pujian ramai oleh mereka yang dah mencuba
NASI BERINGIN @ SERAI
by IzaAkma SSKsource : SyidahMustafa @ MyResipi.Com
BAHAN-BAHAN :
- 2 cwn Beras Biasa
- 1 sdk Biji Jintan Kasar
- 1/2 biji Bawang Besar Holland
- 4 ulas Bawang Putih
- 1 inci Halia
- 5-6 batang Serai
- 1 sdb Marjerin
- Air untuk menanak nasi
- Sedikit Garam
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Tumbuk bawang putih, bawang besar dan halia❀ Titikkan serai
❀ Panaskan periuk dan cairkan marjerin
❀ Tumis dahulu jintan kasar
❀ Kemudian tumis bahan-bahan yang ditumbuk bersama-sama serai yang dititik
❀ Masukkan air dan garam, masak nasi seperti biasa
1 comment:
suka jugak makan nasi cmni. ok nak try.
Post a Comment