DAGING GORENG JINTAN
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera
Siang tadi kesibukan sikit. Dah malam camni, saat sang suria dah hilang dari pandangan... saat sang burung dah lena beradu... baru lah dapat mencelah sekejap mengadap dapur maya kesayangan. Menu pengiring nasi lemak ni saya tukil daripada dapur Ayu S'pore. Simple n easy tapi sedapp. Resipi asal tak ada kicap cair tapi saya tambah. Saya guna dua jenis kicap, kicap manis dan cair. Jadi garam dengan serbuk perasa saya abaikan.
DAGING GORENG JINTAN
by IzaAkma SSKBAHAN A :
- 300 gm Daging, dipotong nipis
- 1 tsp Biji Jintan Manis*
- 1/2 tsp Biji Lada Hitam*
- 1 tsp Biji Jintan Putih*
- 1 tsp Biji Ketumbar* (*tumbuk/blend)
- Sedikit Kunyit
- Air untuk merebus daging
BAHAN B :
- 5 biji Cili Padi, hiris
- 1 biji Cili Merah, hiris
- 1 labu Bawang Besar, potong bulat
- 1 tangkai Daun Sup
- 1 tangkai Daun Bawang
- 2 sdb Minyak untuk menumis
- Secukupnya :
- Cuka
- Kicap (iza guna kicap manis)
- Kicap Cair (iza tambah)
- Garam
- Serbuk Perasa
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Daging digaul bersama bahan (A), rebus sehingga empuk dan air kering.❀ Dalam kuali yang sama masukkan minyak. Tumis bawang besar, cili padi, cili merah, daun sup dan daun bawang. Kacau rata.
❀ Akhir sekali masuk kicap manis, kicap cair dan cuka untuk membangkitkan aroma yang cukup menyelerakan.
No comments:
Post a Comment