AYAM GORENG JAWA STYLE
Lepas balik dari pasaraya tengahari tadi terus siapkan bahan untuk perap ayam
Dah gaul rata semua simpan empat lima jam dalam peti sejuk... petang baru goreng untuk makan malam
Ayam goreng macam ni kalau buat lauk sampingan nasi lemak pun sedap
source : Mizan As-Syatirie
❀ Perap selama 20-30 minit
❀ Panaskan minyak
❀ Goreng ayam sampai garing , pastikan api kecil
❀ Ayam kena separuh tenggelam dalam minyak... jangan sampai tenggelam semua dalam minyak
❀ Angkat & tos
Dah gaul rata semua simpan empat lima jam dalam peti sejuk... petang baru goreng untuk makan malam
Ayam goreng macam ni kalau buat lauk sampingan nasi lemak pun sedap
AYAM GORENG JAWA STYLE
by IzaAkma SSKsource : Mizan As-Syatirie
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 ekor Ayam , potong ikut suka (iza guna 600 gm)
BAHAN TUMBUK (Ditumbuk Halus):
- 5 ulas Bawang Putih
- 2 helai Daun Limau Purut , buang urat tengah
- 1 sdb Biji Ketumbar
- 1 sdb Gula Pasir
- Sebesar ibu jari Kunyit Hidup
- Garam secukupnya
- Serbuk Perasa (iza tak bubuh)
CARA PENYEDIAAN :
❀ Gaul bahan tumbuk dengan ayam rata-rata❀ Perap selama 20-30 minit
❀ Panaskan minyak
❀ Goreng ayam sampai garing , pastikan api kecil
❀ Ayam kena separuh tenggelam dalam minyak... jangan sampai tenggelam semua dalam minyak
❀ Angkat & tos
No comments:
Post a Comment